Vijesti

OKRUŽNICA O VJERSKOM NAUKU I ODGOJU

Na području hercegovačkih biskupija danas djeluju 64 osnovne i srednje škole koje pohađa oko 30 tisuća učenika. Od uvođenja demokracije u škole je vraćen i vjerski odgoj. Pohađa ga gotovo 100% učenika iz katoličkih obitelji. Bogu hvala! Na žalost, unatrag petnaest godina u našim je školama oko 3.000 učenika manje, i zbog nerađanja djece i zbog odlaska obitelji u svijet.

Opširnije …

Homilija na Udbini, 30. kolovoza 2014.

Dragi štovatelji hrvatskih mučenika, draga braćo i sestre! Kada se okupljamo ovdje u Udbini, u nacionalnom svetištu crkve Hrvatskih mučenika, tada jednim blagdanom slavimo hrvatske svece, blaženike i sluge i službenice Božje, ali i mnoge znane i neznane tj. od Crkve (još) neproglašene Božje ugodnike

Opširnije …

SV. TOMA APOSTOL, ZAŠTITNIK NAŠE ŽUPE

Svetkovinu zaštitnika naše župe, sv. Tome Apostola slavimo ove godine u četvrtak, 3. 7. 2014., svečanom sv. Misom u 18 sati.
Osim što se na nekoliko mjesta u Evanđeljima Tomino ime spominje među dvanaestoricom, sv. Ivan evanđelista opisuje ga u tri događaja:
1. Ono kad Isus propovijeda s onu stranu Jordana gdje je Ivan krstio, odlučuje da treba poći u Betaniju radi mrtvoga prijatelja Lazara, a Židovi su već odlučili da će Isusa ubiti, Toma tada junački

Opširnije …

MOLITVA PRESVETOM SRCU ISUSOVU

Presveto Srce Isusovo, koje si toliko ljubilo nas ljude da si se dalo na križu kopljem probosti, zapali u mom srcu ljubav prema tebi. Daj da moje malo srce uvijek za tebe kuca, uvijek na tebe misli i nikada te grijehom ne ražalosti. Želim se sav/sva tebi posvetiti i uvijek biti tvoj(a). Ima mnogo ljudi koji ne znaju za tvoju veliku ljubav. O, kako bih želio/željela da te i oni upoznaju i uzljube!

Opširnije …

PRESVETO TIJELO I KRV KRISTOVA - TIJELOVO

U četvrtak, 19. 6. 2014.  Katolička Crkva slavi svetkovina Tijelova ili Svetkovinu Presvetoga Tijela i Krvi Kristove. Ovom svetkovinom katolici slave otajstvo Božje nazočnosti u Euharistiji, a održavaju se i  tijelovske procesije.
Tijelovo je blagdan posvećen svečanom čašćenju Presvetog oltarskog sakramenta, nastaje u 13. stoljeću, a na cijelo se zapadno kršćanstvo proširuje tek u 14. stoljeću.

Opširnije …

Kamo ideš, Hrvatska?

Ako bih u jednoj riječi trebala sažeti svoje viđenje trenutačnog stanja u Hrvatskoj, rekla bih: kriza. O krizi ne saznajemo samo iz medija, nego i u razgovoru s prijateljima i poznanicima. A riječ je o krizi u gospodarstvu, u politici, na području kulture, školstva, visokoga obrazovanja, zdravstva, krizi solidarnosti i morala, krizi u međuljudskim odnosima, krizi u Crkvi, krizi braka i obitelji, krizi odnosa djece i roditelja, općenito krizi vrednota.

Opširnije …

PORUKA PAPE FRANJE ZA 51. SVJETSKI DAN MOLITVE ZA DUHOVNA ZVANJA

1. U Evanđelju se kaže da “obilazio je Isus sve gradove i sela… Vidjevši mnoštvo, sažali mu se nad njim jer bijahu izmučeni i ophrvani kao ovce bez pastira. Tada reče svojim učenicima: ‘Žetve je mnogo, a radnika malo’” (Mt 9, 35-38). Te nas riječi iznenađuju jer svi znamo da najprije treba orati, sijati, obrađivati, da bi se poslije, kada za to dođe vrijeme, moglo ubrati bogatu žetvu. Isus naprotiv kaže da “žetve je mnogo”. Ali tko je to radio da je urod tako obilan? Odgovor je samo jedan: Bog. Očito je da je njiva o kojoj govori Isus čovječanstvo, a njiva smo mi. A plodonosni rad koji daje “obilje ploda” je Božja milost, zajedništvo s njim (usp. Iv 15, 5). Molitva koju Isus traži od Crkve je molitva

Opširnije …

KLERU I PUKU HERCEGOVAČKIH BISKUPIJA

Vijeće Europske unije raspisalo je izbore za Europski parlament koji će se u svim zemljama članicama održati 25. svibnja ove godine. Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Sarajevu poslalo je obavijest o potrebi prethodne registracije za sve one građane – hrvatske državljane koji imaju prebivalište na području Bosne i Hercegovine i koji svoje glasačko pravo žele ostvariti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima RH u BiH. Uvjeti registriranja isti su kao i na prethodnim izborima, a rok do kojega se može iskoristiti ovo pravo, a onda i pravo glasovanja,

Opširnije …

KOMEMORACIJA ŽRTAVA KOMUNIZMA NA RADIMLJI

Potkraj Drugoga svjetskog rata, točnije već 1944. godine partizani su zarobljavali brojne hrvatske civile gdje bi se god našli, a nisu izbjegli iz ovih krajeva. Potom bi ih dovodili u Stolac, gdje su ih „prijekim postupkom“, tj. bez sudskoga procesa, osuđivali i ubijali u stolačkoj okolici.
Neposredno nakon rata, osobito poslije Bleiburške tragedije, u svibnju/lipnju 1945., na tisuće sudionika Križnoga puta našega naroda dovodili

Opširnije …

Analiza Zdravka Tomca: Josipović i Milanović - novi grijeh struktura

Zoran Milanović je svojom politikom i djelovanjem stvorio krizu u Vukovaru. Josipović se vraća Teršeličkinoj politici
Kardinal Josip Bozanić na Uskrs stao je u obranu hrvatskih branitelja oštro kritizirajući braniteljo-mrzitelje u hrvatskoj vlasti i hrvatskom društvu.
Kardinal Bozanić se upitao: "Što nam strah od branitelja, koji su krvlju gradili Domovinu, govori o stvarnoj moći postojećih struktura?", te je dodao: "Ne znači li sustavno ponižavanje žrtve branitelja i poigravanje s njima, u zadnje vrijeme

Opširnije …