Vijesti

HODOČAŠĆE U HERCEG NOVI

Hrvatska kulturna zajednica TROPLET organizira 16. rujna 2017. (subota) hodočašće u Herceg Novi, rodni grad sv. Leopolda Mandića, prigodom dolaska svečevih relikvija – neraspadnuta tijela na štovanje i liturgijsku proslavu. Polazak je predviđen iz Mostara u 4 sata ujutro, a povratak navečer istoga dana.

Opširnije …

LJETNI ORATORIJ: “DUGA-PRUGA”

Evo nas u drugom tjednu našeg Ljetnog oratorija “DUGA-PRUGA” koji je otpočeo na svetkovinu sv. Tome apostola, 3. 7. 2017., s djecom od 5. do 8. razreda. U ovom drugom turnusu prijavilo se 92 djece, a u prošlom tjednu bilo ih je 81. I jedan i drugi turnus prati oko 50 animatora. Ne mogu svaki dan doći svi animatori jer imaju ili upise u škole ili na fakultete. Jedan dan u prošlom tjednu išli smo na izlet u Blagaj, na ledinu ispod župne crkve.

Opširnije …

LJETNI ORATORIJ: “DUGA-PRUGA” 2017.

U našoj župi sv. Tome apostola u Mostaru ima sedam živih krugova (zajednica) koji se nazivaju prema sedam odlika Kristova kraljevstva: istina, život, svetost, milost, pravda, ljubav i mir. Prema ovim odlikama napravili smo i župnu zastavu. Svih ovih sedam živih krugova tvore Pokret vjeroučenika za novu evangelizaciju koji se zove DUGA

Opširnije …

FILMSKE KLEVETE

Odgovor biskupa Ratka Perića: Ako je general poručnik Maksimov stvarna osoba, nije problem upriličiti javno sučeljavanje. Uostalom, neka se iznesu pred oči javnosti svi inkriminirajući dokumenti i sadržaji! Neka se dokaže njihova autentičnost i onda neka svatko, pa i biskup, moralno i pravno, odgovara zbog svojih djela i preuzme moralnu i pravnu odgovornost!

Opširnije …

ARKANĐELE KVESIĆ – sestra milosrdnica

Budući sam čuo da je sestra Arkanđela za života rekla da bi najviše voljela da joj nitko ništa ne govori na pogrebu, ja kao njezin prijatelj koji je dobro poznavao i s kojim je radila punih šest godina u Biskupijskom Caritasu Mostar (od 1993.-1999.) i koji je s njom surađivao sve do njezine teške bolesti, imam potrebu napisati o njoj nekoliko oproštajnih riječi. Mi smo navikli svetost i svece promatrati izdaleka i to one svece koji su već smješteni u naše katoličke kalendare.

Opširnije …

Godina biskupa Pavla Žanića

U sretnoj prigodi 100. obljetnice rođenja (20. svibnja 1918.) blagopokojnoga msgr. Pavla Žanića, mostarsko-duvanjskoga koadjutora (1970.-1980.), rezidencijalnoga biskupa i apostolskog upravitelja Trebinjsko-mrkanske biskupije (1980.-1993.), u dogovoru sa suradnicima odlučio sam, na slavu Božju i na dobro Crkve u Hercegovini, cijelu ovu godinu, od  20. svibnja 2017.  do 20. svibnja 2018., posvetiti prouci života i djela ovoga vrijednog pastira naše Crkve

Opširnije …

VUKOVAR – NAŠ NAJLJEPŠI DAR

U subotu i nedjelju, 29. i 30. travnja, održan je deseti Susret hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru, gradu heroju i simbolu hrvatske obrane od velikosrpske agresije na Hrvatsku i hrvatski narod. Tako je, na ovaj jubilarni susret, u moru župa i mladih, njih 30 000, uplivalo i 56 mladih iz naše župe sv. Tome apostola

Opširnije …

MOLITVENO BDIJENJE ZA DUHOVNA ZVANJA

Na uočnicu nedjelje Dobroga Pastira, u subotu 6. svibnja 2017.,  u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve organiziramo bdijenje s Euharistijskim klanjanjem na nakanu molitve za nova duhovna zvanja. Molit ćemo i za ustrajnost onih koji su se odazvali. Molitveno bdijenje i klanjanje započinje u 20.00 sati i trajat će oko sat vremena. Molitvenim programom predviđeno je razmatranje, svjedočanstva i blagoslov s Presvetim. Program predvode bogoslovi iz Sarajevske bogoslovije.

Opširnije …

PROSLAVA PRVE SVETE PRIČESTI U NAŠOJ ŽUPI

Danas na Bijelu nedjelju, Nedjelju Božanskoga Milosrđa, 23. 4. 2017. na misi u 10 h proslavili smo u župi prvu svetu pričest. Dan prije ispovijedali smo djecu i njihove roditelje. Za ovu veliku proslavu pripremili smo se trodnevnicom. U proslavi je sudjelovalo 18 curica i 18 dječaka sa svojim roditeljima, članovima obitelji i pokojim krsnim kumom. Svečanost je bila prelijepa jer su prvopričesnici sve zajedno molili pjevali. Nije bilo nikakva isticanja djece, ni recitacija. Bili su jedno srce i jedna duša.

Opširnije …

SRETAN USKRS SVEMU KLERU I PUKU

U Bibliji čitamo kako je Bog šestoga dana stvaranja iz zemljana praha uobličio ljudsko tijelo, muško (Post 2,7), a od muža i ženu (Post 2,22). A pravo se stvaranje dogodilo kada je Bog tomu Zemljanu il Adamu udahnuo besmrtnu dušu. U dušu je Gospodin ugradio dvije sposobnosti: razum sa svojim sposobnostima, i volju koja se može slobodno ponašati, birati dobro ili zlo, istinu ili laž

Opširnije …