Vijesti

VUKOVAR – NAŠ NAJLJEPŠI DAR

U subotu i nedjelju, 29. i 30. travnja, održan je deseti Susret hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru, gradu heroju i simbolu hrvatske obrane od velikosrpske agresije na Hrvatsku i hrvatski narod. Tako je, na ovaj jubilarni susret, u moru župa i mladih, njih 30 000, uplivalo i 56 mladih iz naše župe sv. Tome apostola

Opširnije …

MOLITVENO BDIJENJE ZA DUHOVNA ZVANJA

Na uočnicu nedjelje Dobroga Pastira, u subotu 6. svibnja 2017.,  u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve organiziramo bdijenje s Euharistijskim klanjanjem na nakanu molitve za nova duhovna zvanja. Molit ćemo i za ustrajnost onih koji su se odazvali. Molitveno bdijenje i klanjanje započinje u 20.00 sati i trajat će oko sat vremena. Molitvenim programom predviđeno je razmatranje, svjedočanstva i blagoslov s Presvetim. Program predvode bogoslovi iz Sarajevske bogoslovije.

Opširnije …

PROSLAVA PRVE SVETE PRIČESTI U NAŠOJ ŽUPI

Danas na Bijelu nedjelju, Nedjelju Božanskoga Milosrđa, 23. 4. 2017. na misi u 10 h proslavili smo u župi prvu svetu pričest. Dan prije ispovijedali smo djecu i njihove roditelje. Za ovu veliku proslavu pripremili smo se trodnevnicom. U proslavi je sudjelovalo 18 curica i 18 dječaka sa svojim roditeljima, članovima obitelji i pokojim krsnim kumom. Svečanost je bila prelijepa jer su prvopričesnici sve zajedno molili pjevali. Nije bilo nikakva isticanja djece, ni recitacija. Bili su jedno srce i jedna duša.

Opširnije …

SRETAN USKRS SVEMU KLERU I PUKU

U Bibliji čitamo kako je Bog šestoga dana stvaranja iz zemljana praha uobličio ljudsko tijelo, muško (Post 2,7), a od muža i ženu (Post 2,22). A pravo se stvaranje dogodilo kada je Bog tomu Zemljanu il Adamu udahnuo besmrtnu dušu. U dušu je Gospodin ugradio dvije sposobnosti: razum sa svojim sposobnostima, i volju koja se može slobodno ponašati, birati dobro ili zlo, istinu ili laž

Opširnije …

Molitva vjernika

Braćo i sestre u Isusu Kristu, uputimo milosrdnom Ocu svoje molitve za sve žrtve nasilja i zlorabljenja da osjete Božju ljubav i blizinu te u Kristu Gospodinu pronađu jakost i utjehu. Za svu zlostavljanu i izrabljivanu djecu i maloljetnike u našoj zemlji i širom svijeta: daj da čim prije prestane njihovo izrabljivanje kako bi mogli živjeti u dostojanstvu djece Božje, molimo te, milosrdni Oče – Gospodine, smiluj se!  Za sve članove Crkve maloljetne dobi koje su žrtve spolnog zlostavljanja: podari im Duha jakosti i potporu bližnjih da po vjeri u Krista Gospodina prevladaju sve poteškoće, molimo te, milosrdni Oče – Gospodine, smiluj se!   

Opširnije …

Molitva u prigodi Dana molitve i pokore za žrtve nasilja i zlorabljenja (Petak pred Cvjetnicu)

Bože otaca naših, obnovi nas u vjeri koja nam je život i spasenje, u nadi koja obećava praštanje i unutarnju obnovu,
u ljubavi koja čisti i otvara srca naša, da ljubimo Tebe, i u Tebi svakoga svoga brata i sestru. Gospodine Isuse Kriste,
daj da Crkva obnovi svoju drevnu predanost poučavanju mladih putovima istine i dobrote, svetosti i velikodušna služenja društvu. Duše Sveti, tješitelju, zagovorniče i vođo, nadahni novo proljeće svetosti i apostolskoga žara u Crkvi. Neka naše žalosti i suze,

Opširnije …

OKRUŽNICA O USTANOVLJENJU DANA MOLITVE I POKORE ZA ŽRTVE NASILJA I ZLORABLJENJA

Na prijedlog Papinskoga povjerenstva za zaštitu maloljetnika, Papa Franjo  ustanovio je Dan molitve i pokore za žrtve spolnoga zlostavljanja te molitve Bogu za jasniju svijest odgovornosti svih članova Crkve u pogledu maloljetnih osoba koje su joj povjerene. Članovi Biskupske konferencije BiH na prošlom redovitom zasjedanju u Mostaru, 21.-22. ožujka 2017., odredili su da taj „Dan molitve i pokore“ u cijeloj Metropoliji bude Petak pred Cvjetnicu – u narodu poznat i kao Cvjetni petak, ove godine 7. travnja.

Opširnije …

Proglas ustanovljenja Dana molitve i pokore za žrtve nasilja i zlorabljenja

Na prijedlog Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika, Sveti Otac je odlučio ustanoviti Dan molitve i pokore za žrtve spolnog zlostavljanja te molitve Bogu za jasniju svijest odgovornosti svih članova Crkve u pogledu osoba maloljetne dobi njoj povjerene. Poslušni Papinoj želji, odredili smo da taj „Dan molitve i pokore“ u našim (nad)biskupijama bude petak pred Cvjetnicu – u narodu poznat i kao Cvjetni petak. Ove godine je to 7. travnja.

Opširnije …

Treća korizmena nedjelja – Kolekta solidarnosti

Nedjelja solidarnosti. Na zasjedanju BK BiH u Sarajevu, 3. studenoga 2015., usvojen je prijedlog da Treća korizmena nedjelja bude Nedjelja solidarnosti u partikularnoj Crkvi u BiH. Kao što je svojedobno odlučeno da Treća nedjelja Adventa bude Nedjelja Caritasa, tako je odlučeno da Treća korizmena bude Nedjelja solidarnosti. Duhovna povezanost. Na prvom je mjestu kršćanska obveza duhovne povezanosti među dekanatima u domaćoj Crkvi u BiH, ali želimo da svećenici i vjernici također materijalno pomažu jedni drugima, koliko se može i hoće.

Opširnije …

ODGOVORNO RODITELJSTVO

I ovoga utorka, 14. 2. 2017. kao i svakoga utorka za vrijeme akademske godine, pozivamo studente i mlade na krunicu u 17,30 h i na misu u 18 h. Krunicu mole studenti, a na misi bude kratka homilija upućena studentima. U srijedu, 15. 2. 2017. u 20 h te u srijedu, 22. 2. 2017. u isto vrijeme održat ćemo 5. i 6. katehezu kao pripravu za hodočašće Hrvatske katoličke mladeži u Vukovar, koje će biti od 29. do 30. 4. 2017. Primili smo oko šezdeset prijava. Prijavu smo zaključili prošle srijede.

Opširnije …