Vijesti

TROPLETOVO HODOČAŠĆE VUKOVAR 2016.

Kontakt osoba za prijavu i uplatu je Pleternica za mlade, gospođica Dora Rozić: mail adresa ddrozic@gmail.com , broj mobitela 063 723 805. Dodatne informacije o hodočašću možete dobiti i na e-mail troplet@troplet.ba, na našoj straniciwww.troplet.ba ili kod ostalih članova Upravnog odbora HKZ Troplet. Cijena putovanja 110 KM, a u cijenu ulazi prijevoz i polupansion u hotelu Admiral u Vinkovcima. Prijave i uplate se primaju do 20. svibnja. Broj mjesta ograničen.

Opširnije …

USKRSNA ČESTITKA BISKUPA RATKA

Na Golgoti u grobu. Mirno leži nauznak u Arimatejčevoj grobnici. Odmara se od strahovitih udaraca, bičeva, čavala, razapinjanja, pljuvanja, vrijeđanja. Gospodin naš Isus Krist, Otkupitelj i Spasitelj. Od Velikoga četvrtka poslije ponoći kroz cijelo jutro Velikoga petka od Ane do Kajfe, od Kajfe do Pilata, od Pilata do Heroda i natrag: ispitivanje, mrcvarenje, poniženje, suđenje, bičevanje, krunjenje do

Opširnije …

Obavijest o organizaciji Križnoga puta na Humu

Na našu mostarsku Kalvariju – Hum i ove ćemo se godine, ako Bog da, u pokorničkom hodu i razmatranju otajstva Kristove muke, organizirano i vjernički popeti na Veliki petak, 25. ožujka. Pobožnost Križnoga puta započinje u 15.00 sati kod Prve postaje. Na kraju Križnoga puta, kod Križa, u kojem je spas život i uskrsnuće naše, svoju pastirsku riječ uputit će nam naš biskup mons. Ratko Perić.

Opširnije …

PORUKA SVETOG OCA FRANJE ZA KORIZMU 2016.

U buli najave Jubileja uputio sam poziv da se “korizmu u ovoj jubilejskoj godini živi intenzivnije kao povlašteno vrijeme u kojem će se slaviti i iskusiti Božje milosrđe” (Misericordiaevultus. Lice milosrđa, 17). S pozivom na slušanje Božje riječi i na sudjelovanje u inicijativi “24 sata za Gospodina” htio sam istaknuti da na prvome mjestu

Opširnije …

EUROPARLAMENT ISIS-OVE ZLOČINE NAD KRŠĆANIMA PROGLASIO GENOCIDOM

„IDIS/Daiš provodi genocid nad kršćanima i jazidima te drugim vjerskim i etničkim manjinama koje se ne slažu s njegovim tumačenjem islama te je zbog toga potrebno poduzeti mjere u skladu s Konvencijom Ujedinjenih naroda o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida“ – stoji u Rezoluciji o sustavnom masovnom ubijanju vjerskih manjina koje provodi tzv. Islamska država, a koju je danas usvojio Europski parlament

Opširnije …

KORIZMA - VRIJEME OBRAĆENJA

Na Pepelnicu ili Čistu srijedu, u Katoličkoj crkvi započinje korizma, četrdesetodnevna priprava za Uskrs. Od kraja 11. stoljeća vjernici se na taj dan posipaju pepelom od blagoslovljenih maslinovih ili palminih grančica. Taj pepeo označava ozbiljnost i pokoru čime je obilježeno cijelo korizmeno vrijeme, te nadu u uskrsnuće. Od 5. stoljeća u središtu priprave za Uskrs je post

Opširnije …

PORUKA BISKUPA SEMRENA ZA DAN ŽIVOTA 2016.

U Izvanrednoj Jubilarnoj Godini Božanskog milosrđa (8. prosinca 2015., do svetkovine Krista Kralja, 20. studenog 2016.), potaknuti smo na poziv Crkve da budemo milosrdni kao što je milosrdan Otac naš nebeski (Lk 6,36). U milosrđu nalazimo dokaz kako nas Bog ljubi. On daje svega sebe, zauvijek, slobodno i ne traži ništa zauzvrat. Dolazi nam u pomoć kada god ga zazovemo.

Opširnije …

PET NAJVEĆIH PRO-ŽIVOT I PRO-OBITELJ GUBITAKA I POBJEDA U UN-u TIJEKOM 2015. GODINE

U UN-u se svakodnevno vode teške rasprave, moglo bi se reći biju bitke, između zagovornika života i obitelji i zagovornika kulture smrti. Žalosna činjenica je da najžešći zagovornici kulture smrti dolaze iz zapadne tzv. kršćanske civilizacije, iz SAD, Europe i ponešto Južne Amerike. Ti „seksualni imperijalisti“ žele svoju kulturu smrti nametnuti cijelom svijetu, uništiti moć nacionalnih država koje štite tradicionalne vrijednosti, razoriti obitelji i zatrti naravni zakon, te kao jedino božanstvo postaviti užitak i novac.

Opširnije …

OBRED ZA BLAGOSLOV OBITELJI I DOMA (KUĆE)

Kad blagoslov obavlja odrasla osoba,  treba ga obaviti ovako: P. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. O. Amen! P. Hvalimo Gospodina jer je dobar. O. Jer je vječna ljubav njegova. Početak svetog Evanđelja po Ivanu U početku bijaše Riječ, i Riječ bijaše u Boga, i Riječ bijaše Bog. Ona bijaše u početku u Boga.

Opširnije …

ČESTIT BOŽIĆ - SVETO ISUSOVO POROĐENJE

Dragi župniče DON KREŠO, Dragi župljani župe Svetog Tome apostola! U kolovozu ove godine sam imala radost pohoditi vašu Župu, te sa svima vama podijeliti radost moga misijskoga djelovanja na dalekom Haitiju. Hvala vam na gostoprimstvu, te velikoj bratsko-kršćanskoj ljubavi i dobroti koju ste mi iskazali prilikom moga boravka u vašoj župi.

Opširnije …