Vijesti

Proglas ustanovljenja Dana molitve i pokore za žrtve nasilja i zlorabljenja

Na prijedlog Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika, Sveti Otac je odlučio ustanoviti Dan molitve i pokore za žrtve spolnog zlostavljanja te molitve Bogu za jasniju svijest odgovornosti svih članova Crkve u pogledu osoba maloljetne dobi njoj povjerene. Poslušni Papinoj želji, odredili smo da taj „Dan molitve i pokore“ u našim (nad)biskupijama bude petak pred Cvjetnicu – u narodu poznat i kao Cvjetni petak. Ove godine je to 7. travnja.

Opširnije …

Treća korizmena nedjelja – Kolekta solidarnosti

Nedjelja solidarnosti. Na zasjedanju BK BiH u Sarajevu, 3. studenoga 2015., usvojen je prijedlog da Treća korizmena nedjelja bude Nedjelja solidarnosti u partikularnoj Crkvi u BiH. Kao što je svojedobno odlučeno da Treća nedjelja Adventa bude Nedjelja Caritasa, tako je odlučeno da Treća korizmena bude Nedjelja solidarnosti. Duhovna povezanost. Na prvom je mjestu kršćanska obveza duhovne povezanosti među dekanatima u domaćoj Crkvi u BiH, ali želimo da svećenici i vjernici također materijalno pomažu jedni drugima, koliko se može i hoće.

Opširnije …

ODGOVORNO RODITELJSTVO

I ovoga utorka, 14. 2. 2017. kao i svakoga utorka za vrijeme akademske godine, pozivamo studente i mlade na krunicu u 17,30 h i na misu u 18 h. Krunicu mole studenti, a na misi bude kratka homilija upućena studentima. U srijedu, 15. 2. 2017. u 20 h te u srijedu, 22. 2. 2017. u isto vrijeme održat ćemo 5. i 6. katehezu kao pripravu za hodočašće Hrvatske katoličke mladeži u Vukovar, koje će biti od 29. do 30. 4. 2017. Primili smo oko šezdeset prijava. Prijavu smo zaključili prošle srijede.

Opširnije …

Dokumentarni film „Huda jama – strogo čuvana tajna“ u Mostaru

Odjel za Drugi svjetski i Domovinski rat i Odjel za iseljeništvo Hrvatskog narodnog sabora BiH, pozivaju Vas na premijeru dokumentarnog filma „Huda jama – strogo čuvana tajna“ koja će se održati u četvrtak, 9. veljače 2017., u 19 sati u dvorani  Hrvatskog doma Herceg Stjepana Kosače u Mostaru.

Opširnije …

Zaštita života i pravo na život od samog začeća

Poznati njemački astrofizičar Harald Lesch i istaknuti povjesničar i znanstveni žurnalist Harald Zaun u svojoj zajedničkoj knjizi pod naslovom Najkraća povijest svega života, s podnaslovom Reportaža o 13,7 milijardi godina nastajanja i nestajanja[1] uvjerljivo i zorno izlažu kako je nastao kozmos prije 13,7 milijardi godina, i to pra-praskom, kako su nastali prostor,

Opširnije …

BRAK KAO BOŽJI DAR

Kako živjeti život na način koji donosi istinsku radost? – Tako što ću ljubiti onako kao što Bog ljubi, u iskrenu sebedarju. Ivan Pavao II. kaže: “Ako se netko odluči na brak,mora to učiniti točno onako kako ga je Stvoritelj uspostavio u početku“. Ako se brak temelji na ičemu drugom osim na izvornom Božjem planu, sasvim će se sigurno prometnuti u razočaranje i donijeti slomljeno srce,a ne sreću.

Opširnije …

UMJESTO KLASIČNE POLNOĆNE PROPOVIJEDI

Oj Božiću, Vječni kralju Od Heroda Prognaniče Počuj naše molbe smjerne Što ih srce noćas kliče. Znamo da si iskušao I Egipat i potjere Od kolijevke do Golgote Trpljenju ti nema mjere. Nastavlja se sudba tvoja Kod naroda  hrvatskoga U Egiptemora ići Tražit kruha nasušnoga.Stoljećima ne prestaju Egzodusi nas Hrvata Sin od majke rastaje se I odlazi brat od brata. Odoše nam obitelji U Njemačku, Austriju Da se sklone od nevolja Tamo barem radit smiju. Kod kuće smo u tuđini
Na svom pragu jedva kada Više nam je domovina Zemlja Irska i Kanada.

Opširnije …

UZ PAVLOVU BOŽIĆNU ČESTITKU TITU

Pavao apostol, između svojih stotinjak suradnika i poznanika imenito spomenutih u Novom Zavjetu, imao je vrloga učenika, Tita, "pravoga sina po zajedničkoj vjeri" (Tit 1,1), koji se u neka doba našao s njime u Rimu u apostolskom timu. Odatle su Pavlovim nalogom i s oduševljenjem otišli "Krescencije u Galaciju, Tit u Dalmaciju" (2 Tim 4,10). U sebi se nemalo radujemo pri samoj pomisli da se misionar Tit Antiohijac nije mogao suzdržati a da se iz obližnje Dalmacije ne otisne uz Neretvu do Mostara da u ljudska srca zasije Evanđelje ovom hercegovačko-neretvanskom prodolinom.

Opširnije …

ADVENTSKO IŠČEKIVANJE U NAŠOJ ŽUPI 2016.

Došašće je vrijeme intenzivne priprave za Kristov konačni dolazak u slavi i za Isusov povijesni rođendan. Da nam ovo došašće bude kvalitetno drugačije nego ostali dani u godini, evo nekoliko prijedloga kako ići Gospodinu ususret: 1. Zornice su kod nas u župi svakim radnim danom u došašću, u 6 h. Lijepo bi bilo svaki dan slaviti sv. misu. Zornica se može zamijeniti i večernjom misom. Svako jutro u došašću za vrijeme sv. mise ima prilika za svetu ispovijed.

Opširnije …

ADVENTSKA RAZMIŠLJANJA

Isus hvali vjeru satnikovu radi četiri razloga: 1. Zato što dolazi k Isusu i što ga zove Gospodinom, što u njemu prepoznaje očitovanje Božje ljubavi (obećanog Mesiju). Zato što poštuje Isusa pa ga ne zove u svoju kuću da se ne bi, kako propisuje židovski zakon, onečistio. Ne želi Isusa dovesti u nezgodnu situaciju. Zato što vjeruje u moć njegove riječi (po kojoj je sve stvoreno)

Opširnije …