HVALA BOGU I HVALA SVIMA

Nedjelja, 9. listopada 2011.

Dragi župljani!

Hvala Bogu za ovaj veliki dar koji je, po zagovoru sv. Tome Apostola, a po dekretu našeg biskupa Ratka, podario Bijelom Brijegu. „Već je bilo krajnje vrijeme“, reče danas naša vjeroučenica i pjevačica Ivana „da i Bijeli Brijeg postane župa“. Ovo je uistinu veliki događaj i za Mostarsko-duvanjsku biskupiju, za grad Mostar, a posebno za vjernike Bijeloga Brijega. Mnogi su stariji vjernici i vjeroučenici odahnuli dušom jer ne moraju više „klapati“ pješice do udaljenih mostarskih crkava. Evo, otkako su vjernici čuli da će ovdje biti župa, već su najavili dva krštenja svoje djece.

Ovaj liturgijski prostor kupila je biskupija još 2006.  Biskup me je poslao ovdje na Bijeli Brijeg  u kolovozu prošle godine da u pastoralnom i materijalnom pogledu radim kako bi se u dogledno vrijeme mogla osnovati župa. Nakon teških i zahtjevnih poslova obnove i prenamijene ove zgrade, u kojoj je bio salon namještaja, uređen je i opremljen najprije liturgijski prostor, a onda i druge popratne pastoralne prostorije. Tako je ovaj prostor, po nalogu biskupa Ratka, blagoslovio katedralni župnik i dekan mons. Luka Pavlović, 19. 9. 2010.

Ovom prilikom izražavam svoje divljenje i zahvalnost mnogim vjernicima na trajnom doprinosu, duhovnom i materijalnom, u izgradnji ove vjerničke zajednice. Veliko hvala svim suradnicima. Od svećenika posebno zahvaljujem don Mihovilu Zrni, mons. Srećku Majiću, don Ivanu Bebeku i don Ivanu Periću koji su nam pri ruci kad god ustreba kakva liturgijska pastoralno-potreba.

Zahvaljujem braći svećenicima koji su došli uveličati ovo crkveno događanje, časnim sestrama i vjernicima Bijeloga Brijega koji dišu s ovom župom i uzdišu za budućom bazilikom, koju ćemo, ako Bog da, sagraditi ovdje na ovom mostarskom bjelobriješkom Sionu. Zahvaljujem svim uzvanicima i dobročiniteljima, pravnim subjektima s područja Bijeloga Brijega: članovima Mjesne zajednice, Školskom odboru, direktoru Studentskog doma, a  posebno članovima HKZ TROPLET koji za djecu organiziraju izvidnički pokret (Izvidnici) u Mostaru, a počeli su s našom djecom iz župe Bijeli Brijeg.

Hvala dječjem zboru „Sv. Toma“ koji inače pjeva nedjeljom na Misi desetici i našem studentskom sastavu „Sion“ koji su lijepo pjevali na ovoj svečanoj Misi. Hvala osobama i obiteljima koji  su dali svoje prinose u hrani i novcu za pripravu ovog slavlja. Hvala djeci i mladima koji su sudjelovali u pripremi ovoga dana i svima onima koji večeras služe i poslužuju.

Na kraju, posebna hvala našem biskupu Ratku i našoj Biskupiji koji su kupili ovaj objekt za potrebe ove župe. Ovo je našem Biskupu treći pastirski pohod ovoj crkvenoj zajednici na Bijelom Brijegu. I to nam kazuje koliko mu je stalo da ovdje bude solidna župa.

Svećenike i uzvanike pozivam na večeru u donju dvoranu, a za sve vas, braćo i sestre, „bit će ića, bit će pića“ što su donijeli naši župljani ovdje pred crkvom. Hvala Bogu i hvala svima!

don Krešo Puljić, župnik

Natrag