DIO IZVJEŠĆA KOJE JE DON KREŠO POSLAO BISKUPU

Biskupski Ordinarijat Mostar
Msgr. Ratko Perić, biskup
Petra Čule bb.
88000 Mostar

Mostar, 10. ožujka 2011.
Prot.: dKP 1

Poštovani Biskupe,

u nekoliko redaka htio bih Vas izvijestiti o pastoralnom stanju u Oratoriju sv. Tome na Bijelom Brijegu.

Po Vašem usmenom nalogu ovdje sam, intenzivno, počeo s materijalnim radovima početkom kolovoza 2010. Zgrada je bila u zapuštenom stanju. Sve je obnovljeno, prenamijenjeno i namješteno, tako da je, po Vašoj odluci, mons. Luka Pavlović, katedralni župnik, 19. rujna 2010., na večernjoj Misi u 18,00 h, blagoslovio ovaj Oratorij sv. Tome. Od tada pa do danas redovito slavim dnevnu Misu u 18,00 h te nedjeljom u 10,00 h i 18,00 sati. Kako vrijeme odmiče svake nedjelje Mise su sve posjećenije. Na obje Mise imamo zborove koji pjevaju: na jutarnjoj pjeva dječji zbor (za sada imamo oko 70 članova), a na večernjoj pjevaju grupa mladih, među kojima su i stručni glazbenici studenti koji studiraju glazbenu kulturu na Sveučilištu u Mostaru. U dobru posjećenost nedjeljnih Misa mogli ste se i sami uvjeriti kad ste ovdje slavili večernju Misu u dva navrata: 17. listopada i 5. prosinca 2010. 

U nedjelju, 6. veljače ove godine (iako je bilo poprilično hladno) brojili smo vjernike na obje nedjeljne Mise, ukupno ih je bilo 660. Pomalo postaje tijesno, te s toplijim vremenom razmišljam i o trećoj nedjeljnoj Misi koja bi bila u 8,00 h ujutro, na koju bi, kako vidim iz mojeg dugogodišnjeg mostarskog iskustva, dolazili stariji vjernici.

Električna zvona postavili smo 22. listopada 2010., a evo smo prije tjedan dana pribavili i drvene kipove vrhunske kvalitete: sv. Tome Apostola, Gospe Kraljice Obitelji (koju ćemo ovdje posebno štovati), sv. Ante te kip od Pieta koji će stajati u predvorju Oratorija. Neke ćemo od ovih kipova blagoslovit u sljedeću nedjelju, 13. ožujka 2011…

Prije dva tjedna završili smo s obnovom i opremanjem naše crkvene kuće koja se nalazi na sjeveroistočnoj strani Oratorija, a koja ima ukupno 100m2. Useljiva je, ima kuhinju, dnevni boravak i tri sobe.

Vjeronaučna godina počela je redovito kao i u drugim mostarskim župama. Na župnu katehezu upisano je 230 djece. Ne dolaze svi redovito, a ponajviše radi toga što se među vjernicima provlači glas da župna kateheza nije obvezna (osim neposredne priprave na Pričest i krizmu), a ponajviše radi toga što se u ponekim župama uopće i ne održava. Kandidata za sakrament krizme imamo 66 (od kojih je 49 s područja župe Katedrala), a prvopričesničkih kandidata imamo 33. Svake subote imamo susrete živih zajednica s djecom, posebno s onima koji aktivno sudjeluju u liturgijskom životu župe.

Imao sam prije tri mjeseca sastanak s roditeljima čija su djeca ovogodišnji kandidati za prvu svetu Pričest. Oni bi željeli da proslava prve Pričesti njihove djece bude ovdje na Bijelom Brijegu…

Još Vam jednom napominjem da ovdje nema nikakvih prostorno-materijalnih, a mislim i nikakvih drugih, zapreka da se ne bi, recimo, na blagdan sv. Tome Apostola, 3. srpnja, mogla osnovati župa. Čuli ste i na nedavnom sastanku sa svećenicima u Ordinarijatu da ih većina razmišlja kao i ja. Ovim dopisom ništa ne inzistiram, ne pretendiram, ne uvjetujem, nego Vam samo stavljam na znanje… Koliko je do mene, ja ću nastojati i nadalje raditi na slavu Božju i na dobro ovih vjernika. Na Vama je.

S poštovanjem Vas pozdravljam,

don Krešo Puljić,
pastoralni suradnik župe katedrala

Natrag