IZVJEŠĆE KATOLIČKOG INFORMATIVNOG UREDA MOSTAR

Mostar, 17. 10. 2010.

Biskupijski Ordinarijat u Mostaru prije nekoliko godina pribavio je zgradu na Bijelome Brijegu za crkvene potrebe na području katedralne župe, da se tijekom vremena otvori filijala za molitvene susrete, za održavanje vjeronauka, za vježbe pobožnosti, za slavljenje svetih Misa i druge liturgijske čine. Prošle godine sestra Terezija Raguž, ančela, održavala je u toj zgradi vjeronauk pučkoškolcima do četvrtoga razreda. Okupila je preko 60 učenika i učenica. Ove godine u premještaju pastoralnoga osoblja u gradu, biskup je Ratko odlučio to mjesto povjeriti pastoralnoj skrbi don Kreše Puljića, dotadašnjega župnika sv. Ivana apostola i evanđelista u Centru, u Mostaru.

Novi dušobrižnik zdušno se dao na uređenje zgrade. Otvorio je prizemni dio za liturgijske čine, oko 300 četvornih metara. Uredio oltar i oko oltara. Nabavio klupe u koje može sjesti i do 250 vjernika. Izvan toga prostora s 200 četvornih metara druge prostorije: sakristija, ispovjedaonice,govornica, prodavaonica religioznih predmeta. Ispod te dvorane nalazi se sličan prostor razdijeljen u vjeronaučne dvorane i predavaonice. Biskup je ovlastio msgr. Luku Pavlovića, katedralnoga župnika, da blagoslovi prostorije za liturgijske čine, što je don Luka i učinio 19. rujna ove godine. Sveta se Misa slavi svaki dan, a nedjeljom jedna prije podne u 10 sati, druga uvečer u 18 sati. Na sv. Mise dođe oko 600 do 650 vjernika, veli don Krešo, koji organizira vjeroučenike za prvu svetu pričest na koju se do sada prijavilo 42, dok se krizmanika prijavilo 65, kao i ostale polaznike župne kateheze, do sad ih se prijavilo oko 200.

U nedjelju, 17. listopada, nakon svete krunice, don Krešo je pozdravio biskupa Ratka na večernjoj sv. Misi u ugodnoj liturgijskoj dvorani. Biskup je s don Krešom i don Ivanom Štironjom, pastoralnim vikarom, predvodio euharistijsko slavlje, a skupina ministranata iz raznih razreda posluživala je oko oltara. Dvoje mladih navješćuje prvo i drugo misno čitanje. Evanđelje po sv. Luki (18, 1-8) pjevao je don Ivan Perić.

Oratorij. I mi smo odlučili, rekao je na kraju biskup, ovdje otvoriti ovaj prostor za molitvu - na latinskom Oratorium. I posvetiti ga sv. Tomi apostolu, koji je najprije bio sumnjičav, pun nepovjerenja, pa i u Isusovo uskrsnuće, ali kad se tijekom vremena uvjerio, uskliknuo je sav radostan: “Gospodin moj i Bog moj!” (Iv 20,28).

Don Krešo organizira i pjevački zbor. Javilo se više pjevača i pjevačica. Na ovoj sv. Misi svirala je i predvodila pjevanje sestra Matea milosrdnica, iz Katedrale. Bijelobriješka zajednica postupno raste i u pjesmi, i u molitvi, i u strpljivosti, i u vjerskoj pouci. S blagoslovom Božjim - na dobro duša i na čast sv. Tomi apostolu!

(KIUM)

Natrag