MOSTAR: U ČAST SV. TOMI VJERNOMU

Svima je poznat biblijski prizor kada se Toma apostol otima i ne vjeruje kolegama apostolima da je Isus uskrsnuo od mrtvih. Dok se pozitivno ne uvjeri očima i prstima, ne vjeruje. Kad su ga ipak uvjerili i doveli u dvoranu Posljednje večere na ukazanje Krista uskrsloga, tjedan dana nakon Isusova uskrsnuća, Tomina se nevjera pretvorila u vjeru, a vjera provalila u oduševljenje: Gospodin moj i Bog moj!

Imamo malo župa i crkava posvećenih sv. Tomi, vjernomu u hrvatskom narodu. U ovoj našoj partikularnoj Crkvi u BiH, nijedna. A mi svoju Crkvu nazivamo apostolskom! Evo jedne župe na Bijelome Brijegu u Mostaru u čast sv. Tomi apostolu. Još u vrijeme prve diobe mostarske katedralne župe, 6. siječnja 1993., bilo je prijedloga da se odmah osnuje i župa Bijeli Brijeg. Ali ostalo se pri četiri nove župe posvećene četvorici Evanđelista. Danas im je priključena i ova peta, posvećena sv. Tomu apostolu.

Još prošle godine u mjesecu kolovozu biskup je Ratko premjestio don Krešu Puljića sa župe Svetoga Ivana apostola i evanđelista na Bijeli Brijeg u Mostaru da priprema osnivanje nove župe. Prošlo je više od godine dane, u međuvremenu, 24. studenoga 2010., iznesen je prijedlog i na sjednici Prezbiterskoga vijeća, i došao je trenutak da se to i formalizira. Dekret o osnivanju nosi nadnevak 7. listopada, blagdan Kraljice sv. krunice. Proglašenje je bilo u nedjelju, 9. listopada, pod večernjom sv. Misom u nazočnosti 25 svećenika i mnoštva vjernika u prostranu sakralnom prostoru koji je nabavio Biskupski ordinarijat. Novi je župnik don Krešo Puljić.

(KIUM, 9. 10. 2011. )

Natrag