Nikolina Nikolaj, 2006. – 2022.

Dragi roditelji Mark i Mire, dragi Nikola i Gabrijele, draga rodbino od pok. Nikoline, primite izraze najiskrenije sućuti.

Najprije se obraćam Bogu.

Dragi Bože, hvala ti na daru Nikolinina života koji pred nama prestaje u cvijetu njezine mladosti, a kod tebe za počinje u punini vječnosti. Baš na Badnju večer, dok smo se spremali proslaviti tvoje rođenje, iznenada si pozvao našu krizmanicu Nikolinu k sebi, da je rodiš za nebo i da je Duhom Svetim pomažeš. Gospodine, Ti se proslavljaš darom utjelovljenja, a nju proslavljaš darom uskrsnuća. Tako nas Nikolininim preminućem na Badnju večer poučavaš da u proslavi tvoga rođendana ispovjedimo i vjeru u tvoje i naše uskrsnuće. Tako nas poučavaš u euharistijskoj Božićnoj molitvi (Predslovlje Rođenja Gospodnjega, I): „Dok u Božićnom Djetetu spoznajemo Boga, budi se u nama čežnja za nebeskim dobrima.“ (Misal)

Pomozi Gospodine obitelji pokojne Nikoline da im se u ovoj boli i tuzi ne zatvori obzor neba, pa te molimo umnoži im vjeru, učvrsti im ufanje i usavrši ljubav. Pomozi im čvrsto vjerovati da se tvojim vjernima život mijenja, a ne oduzima. Pomozi im vjerovati, što će i sami kasnije iskusiti, da im nisi oteo Nikolinu, nego si je uzeo k sebi jer je živjela kao anđeo, da im je vratiš i dadeš kao anđela čuvara, da ih prati i čuva na njihovu putu do vječnog života.  Ne samo članovima njezine obitelji, nego ćeš je dati kao anđela čuvara svima onima koji su je za života voljeli i koje je ona voljela.

Nikolina nam može biti anđeo čuvar zato što je ovdje na zemlji izgledala kao anđeo jer nam je svoju ljubav svjedočila i pokazivala samozatajom i poniznošću, kroz svoje smjerne poglede i osmjehe, kroz svoju spremnost pomoći kad god treba, kroz svoju ljubaznost, kroz davanje prednosti drugima. Cio njen život bio je kao i njezine rubrike u prozivnicima za vjeronauk: sve plus do plusa, i za pohađanje vjeronauka i za pohađanje nedjeljne Mise. Sve tako od početka prvoga razreda osnovne škole do sada.

Sad se obraćam pokojnoj Nikolini: Draga naša Nikolina, hvali ti primjernom životu koji ćemo pamtiti i nastojati slijediti. Hvala ti na svim plusevima ljubavi koje si u nas ugradila i što nas je Bog preko tebe poučavao kakvi i mi trebamo biti. Vjerujem čvrsto da si danas u zajedništvu ljubavi s presvetim Trojstvom i da si u zajedništvu Svete obitelji koju danas slavimo.

Iako se na sprovodima moli za pokojne, ja ću danas ovako moliti: draga Nikolina moli za nas. Moli za svoje vršnjake i prijatelje krizmanike da krizmu  shvate kao poziv i zadatak na svjedočenje Evanđelja vlastitim životom, kako si nam ti  pokazala svojim mladenačkim smjernim životom.

Obraćam se roditeljima: Dragi roditelji Mark i Mire. Hvala vam što ste omogućili našoj Nikolini da raste u mudrosti, dobi i milosti pred Bogom i pred ljudima, baš onako kako danas slušamo o Isusu u Evanđelju, koji je tako rastao uz Mariju i Josipa u Nazaretu. U ovim teškim trenucima nastojte moliti s psalmistom: „U Gospodina ja se uzdam, duša se moja uzda u njegovu uzda Riječ“. Vrhunac pobožnosti jednoga vjernika sastoji se u tome kada s Gospom može Bogu reći: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj Riječi.“  I vi danas stavite sve u ruke Božje kao Gospa koja je doživjela istu bol kao i vi za svojim djetetom. Jer nam Bog dao dar vjere da nam po njoj otkriva tajne i zagonetke života, nego da po vjeri njemu povjerimo sve što jesmo i što imamo.

Obraćam se vama braćo i sestre: Najčešće pitanje koje mi vjernicima postavljamo sebi u sumnjama života jest: Imali života poslije smrti? Na ovo pitanje može nam najbolje dati odgovor protupitanje: Ima li života prije smrti? Ovo protupitanje nije retoričko, nego životno pitanje, pa ćemo ga ponoviti: Ima li života prije smrti?. Božić se utjelovio da nam pokaže kako možemo imati pravi život prije smrti, a uskrsnuo je da nam pokaže da ima života poslije smrti. Tko stvarno živi puninu Kristova života u istini, pravdi, slobodi i ljubavi -  kao što ga je živjela naša Nikolina - nikada neće posumnjati u vječni život poslije smrti. Zato čvrsto vjerujemo da je naša pokojna Nikolina već u Raju.

Gospodine, kao uzdarje za dar tvoga rođenja, poklanjamo ti evo najljepšu ružu iz buketa naših krizmanika, našu dragu Nikolinu. Uvjereni smo da ćeš nam je opet dati kao našeg dragog anđela čuvara koji će nam pomoći da i mi uredno i odgovorno ispunjavamo plusevima sve rubrike našega života.

 Amen.

Natrag