PERSONALNA MORALNA OBVEZA - (PMO)

Kako bismo našim župljanima i ostalim ljudima dobre volje omogućili da se aktivnije uključe u izgradnju župne crkve sv. Tome apostola u Mostaru, predložili smo (na početku nove Crkvene godine, Došašće 2020.)   trogodišnju akciju koja se zove Personalna moralna obveza za izgradnju crkve.

Ova Personalna moralna obveza sastojala bi se u odgovornom preuzimanju obveze da se kroz tri godine svakoga mjeseca daruje 20,-KM za izgradnju crkve sv. Tome apostola u Mostaru.

Zašto baš tri godine? Zato što u Trojstvu Bog pomaže, a i zato što smo procijenili kako bi uz svesrdnu molitvenu i financijsku pomoć vjernika u sljedeće tri godine mogli dobrano dovršiti izgradnju ove župne crkve, koja bi trebala biti prava duhovna oaza, ne samo za vjernike ove župe, nego i za sve one koji bi  hodočasnički ili turistički dolazili u grad Mostar.

Osim što bi naša crkva pružala duhovnu okrepu hodočasnicima i posjetiteljima, zvonik bi ove crkve bio najbolji vidikovac grada Mostara, s kojega se pruža prekrasna panorama svih dijelova grada. Da bi se duši našao smiraj i da bi se upoznala duša grada Mostara, trebao bi svaki putnik i namjernik u Mostaru, posjetiti ovu crkvu.

Za dobročinitelje iz inozemstva također preporučamo isti novčani mjesečni prilog, dakle novčani iznos od 10 € ili  10 $, ovisno o zemlji porijekla. Oni dobročinitelji koji žele mogu dati svoj doprinos unaprijed za više mjeseci ili za cijelu godinu, kako bi se izbjegli nepotrebni bankovni troškovi. Razumije se da oni koji žele mogu dati i više od predložena iznosa, a oni koji nemaju mogu dati i manje od predloženog iznosa: „Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja.“ (2 Kor 9,7).

Napominjemo da će ova crkva i njene popratne prostorije (kao i do sada) biti na dobrobit mnogobrojnim mladima i studentima koji se školuju u gradu Mostaru. Naime, naša župna crkva i njen Pastoralni centar nalazi se u neposrednoj blizini Hrvatskog sveučilišta, Studentskog doma, Stadiona HŠK Zrinjski, Sveučilišne kliničke bolnice i mostarskog rekreativnog parka “Trimuša”.

Ovdje posebno napominjemo i mogućnost duhovno-edukativne zauzetosti za djecu koju smo i do sada provodili sa studentima i mladima  kroz njihovo volontiranje u organizaciji i provođenju Ljetnog oratorija za osnovnoškolsku djecu. Stoga  će nam jedan o d prioriteta biti i formacija mladih animatora za rad s djecom.

Dakle, uskoro bi i mi kao župa mogli pružiti kompletne usluge i iznajmiti prostor za sve ono što pružaju kongresni centri u Europi (osim prenoćišta). Dakle, uz velikodušnu pomoć naših župljana i ljudi dobre volje, ova bi župa u skoro vrijeme mogla biti prava duhovna, kulturna i odgojna oaza za djecu, mlade, studente, obitelji i druge ciljane skupine. Inače je ova župa, od samog njezina osnutka 2011., omiljeno mjesto okupljanja naših sveučilištaraca koji u ovoj župi, kroz raznovrsne duhovne sadržaje, pronalaze svoju duhovnu okrepu, izobrazbu i prijateljska druženja.

Napominjemo da se za sve dobročinitelje stalno molimo u svetim Misama i jednom tjedno za njih molimo Krunicu. Bog nam bio u pomoći.

Za sve one koji ne mogu vršiti uplate u gotovini u našem Župnom uredu, donosimo ovdje naš bankovni konto u KM:

ŽUPA SV. TOME APOSTOLA-MOSTAR
Kneza Trpimira 8, Mostar
UNICREDIT BANK D.D.
3381302246910917

don Krešo

Natrag