TROPLETOVI DANI KULTURE 2018-MOLITVENI POHOD NA KRALJEVSKI GRAD BOBOVAC

Sedamnaesti Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i Četrnaesto Hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih snaga BiH i redarstvenih snaga bit će održan u subotu, 20. listopada 2018. na ostacima drevnog grada Bobovca pored crkve sv. Mihovila arkanđela nedaleko od Kraljeve Sutjeske.

Kao i svake godine i ove godine, u sklopu Tropletovih dana kulture 2016, Tropletovi izvidnici sudjelovati će u Molitvenom pohodu na kraljevski grad Bobovac. Pozivamo sve zainteresirane osobe da nam se pridruže.

U subotu najbližu spomendanu kraljice Katarine (25. listopada, dan kada je kraljica umrla u Rimu, 1478. godine), Vrhbosanska nadbiskupija i Ministarstvo obrane organiziraju Molitveni pohod na kraljevski grad Bobovac. Tako će biti i ove godine kada će katolici, pripadnici Oružanih snaga BiH i redarstvenih snaga svih razina (SIPA, Granična, Sudska, Zatvorska policija, policajci federalne i županijske razine) zajedno s vjernim katoličkim pukom iz svih krajeva BiH i šire, moliti za osobne potrebe, za naš narod i za Domovinu. Sjedinjeni u molitvi s njima će biti i pripadnici Počasno zaštitne bojne HVu povijesnim odorama, te vojni izaslanici, vojni kapelani i pripadnici međunarodnih snaga stacionirani u BiH.

Program molitvenog pohoda započinjeokupljanjem kod rijeke Bukovice podno grada Bobovca, odakle će hodočasnici, predvođeni svećenicima i vojnicima u svečanim odorama sa stjegovima na čelu procesije, uz molitvu krunicekrenuti prema Bobovcu. Misno slavlje na kraljevskom gradu Bobovcu će započeti u 11 sati.

Po završetku molitvenoga pohoda, za sve sudionike će biti pripremljen i podijeljen vojnički grah na mjestu okupljanja kod rijeke Bukovice. To će biti i prigoda za druženje vjerničkog puka, crkvenih dužnosnika, vojnika i redarstvenika.

Bobovac je srednjovjekovni grad, a suvremenici su ga smatrali najtvrđim bosanskim gradom. Nalazi se nedaleko od sela Mijakovići i Dragovići, u župi Kraljeva Sutjeska, ali u općini Vareš. Smješten je na uskom kamenitom grebenu iznad sastavaka Bukovice i Mijakovske rijeke. Gradu se može prići iz dva smjera, i to odKaknja preko Kraljeve Sutjeske i od Vareša. U pisanim izvorima prvi put se spominje 1350. godine. Podigao ga je ban Stjepan II. Kotromanić nešto prije prve polovice 14. stoljeća. Bobovac je bio sjedište bosanskih vladara od perioda vladavine bana Stjepana II. Kotromanića, preko svih bosanskih kraljeva i kraljica sve do prestanka bosanske samostalnosti turskim osvajanjem Bosne 1463. godine. Sastojao se od gornjeg grada sa četvrtastom kulom, čiji ostatci i danas postoje, i donjeg grada, na platou nižem oko 20-ak metara, poligonskog oblika oko 40 metara dužine i oko 25 metara širine, od čega se danas raspoznaje dvorište i bunar.Kraljevska grobna kapela je rekonstruirana, ali nekim nepriznatim metodama tako da je njezina vrijednost umanjena. Danas se na tom mjestu nalazi mauzolej dinastije Kotromanića.

U Bobovcu se čuvala i kraljevska kruna, a vladari su ga nazivali svojim stolnim mjestom. Zbog svog geostrateškog, vojnog i političkog značenja, u međuvremenu je bio meta napada različitih osvajača. Bobovac su Turci osvojili 21. svibnja 1463. nakon samo tri dana borbe. Predaja kaže da ga je predao knez Radak, koga su Turci nakon predaje pogubili uz obrazloženje kad je izdao svoga vladara kako neće turskoga. Kraljica Katarina se, po legendi, prije pada Bobovca sklonila u Kozovgrad ponad Fojnice, a zatim se na konjima "naopako" potkovanima, s pratnjom povukla na Kupres u Otinovce, odakle je otišla u Ston, zatim u Dubrovnik a odatle u Rim. U Rimu je umrla, a prije smrti Bosnu oporukom ostavila Svetoj stolici.Njezino tijelo je položeno na počasno mjesto u bazilici Santa Maria inAracoeli u Rimu.

HKZ Troplet već duži niz godina organizira hodočašće Tropletovih izvidnika (djeca starijih razreda osnovne škole) i njihovo sudjelovanje u Molitvenom pohodu Bobovcučime započinju Tropletovi dani kulture 2018. Ove godine želimo omogućiti sudjelovanje u hodočašću zainteresiranim vjernicimate ćemo organizirati prijevoz s dva autobusa. Jedan autobus će biti za Izvidnike (o trošku HKZ Troplet), a drugi za ostale hodočasnike. Troškovi prijevoza za hodočasnike iznose 25 KM po osobi. Po povratku će se upriličit posjet crkvi, samostanu i muzeju u Kraljevoj Sutjesci. Polazak će biti u subotu 20.10. u 6.30 sati ispred južnog ulaza na stadion HŠK Zrinjski.

Molimo sve zainteresirane da se jave Tropletovojpleternici za mlade, gospođici Dori Rozić na telefon 063 723 805, ili na e-mail troplet@troplet.ba, gdje mogu dobiti dodatne informacije. Prijave se primaju do nedjelje 14. listopada.

Fotografije: KTA
UO HKZ Troplet

Natrag