Tropletovi Izvidnici sudjelovali u Molitvenom pohodu Bobovcu

Šesnaesti Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i Četrnaesto hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva obrane te Oružanih i redarstvenih snaga upriličen je 21. listopada. U tom Molitvenom pohodu sudjelovali su i Tropletovi Izvidnici. Nakon misnog slavlja izvidnici su uživali u vojničkom grahu, a zatim su zajedno s hodočasnicima koji su im se pridružili posjetili samostan i crkvu sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci. Tu su i razgledali postav franjevačkog muzeja koji sadrži impresivne izloške.

Piše: Željko Ivković

Misno slavlje na Bobovcu, koji se nalazi na području župe Kraljeva Sutjeska, predslavio je vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić u zajedništvu s mons. Tomom Vukšićem, vojnim biskupom u Bosni i Hercegovini i mons. Jurom Bogdanom, vojnim biskupom u Republici Hrvatskoj te 40-ak svećenika.

Molitveni dan za domovinu započeo je tradicionalnim okupljanjem hodočasnika kod rijeke Bukovice podno Bobovca nakon čega su u svi okupljeni u koloni, predvođeni vojnicima koji su nosili zastave Vatikana, BiH, i hrvatske komponente Oružanih snaga BiH, krenuli ka ostacima nekoliko kilometara udaljene utvrde.

Mons. Vukšić, nazočni svećenici te vojnici, vjernici i hodočasnici su cijelim putem molili.

Nakon dolaska, a prije početka euharistijskog slavlja pozdrave vrhbosanskom nadbiskupu i nazočnima političkim predstavnicima uputio je vojni ordinarij u BiH mons. Vukšić.

Vojni ordinarij je podsjetio da se na Bobovcu sv. misom moli za mir u Domovini i njezin napredak.

Naglasio je da se vjernicima Vrhbosanske nadbiskupije tradicionalno pridružuju vojnici OS BiH i redarstvenici različitih razina. Pozdravio je slovenske i austrijske vojne izaslanike i svećenike koji su došli zajedno s Hrvatima-katolicima slaviti misu na Bobovcu.

“Mir se pravi na različite načine, a jedan od njih je molitva. Neka Bog blagoslovi sve mirotvorce”, rekao je vojni ordinarij.

U svojoj je homiliji vrhbosanski nadbiskup istaknuo da se moli za ono što se vrednuje i voli. “Ovdje smo došli istaknuti kako ne želimo zaboraviti korijenje. Jedno je gdje sam se rodio, a drugo gdje sam odrastao. Nekad je to isto, ali u slučaju Isusa nije bilo. Rođen je u Betlehemu, a odrastao u Nazaretu. Međutim, on je najprije propovijedao po svojoj domovini”, rekao je nadbiskup na početku potaknuvši nazočne na ljubav prema svojoj Domovini.

Napomenuo je kako u dokumentima uvijek pored imena stoji i mjesto rođenja i to je ono što ljudi ne mogu mijenjati.

Potom je govorio o opasnostima zaborava svojih korijenja. “To pospješuju mediji i moderno digitalno vrijeme koje nam često nameće komplekse”, rekao je nadbiskup i napomenuo da valja vrednovati svoje pretke koji su se mučili i ginuli za rodnu grudu.

Potaknuo je nazočne da se nikada ne stide svoga identiteta i odakle su.

Za vrijeme sv. mise molitvu vjernika izrekli su pripadnici Oružanih snaga, redarstvenici i djelatnici Ministarstva obrane.

Na kraju euharistijskog slavlja vrhbosanski nadbiskup je predvodio molitvu za domovinu

Tijekom sv. mise pjevao je župni zbor iz Vareša.

Natrag