Župni oglasi za Cvjetnicu i Uskrs

ODGAĐANJE PREDUSKRSNIH ISPOVIJEDI

Odgađaju se i pred uskrsne ispovijedi do daljnjega. Budući da uskrsno vrijeme traje do svetkovine Duhova, pa će se  promjenom prilika organizirati i uskrsna ispovijed.

SAKRAMENTI ZA BOLESNIKE

Sakramente za stare i bolesne osobe podjeljivat će se na poziv rodbine, samo ako su  bolesnici u smrtnoj pogibelji.

POSEBNA PRILIKA ZA ISPOVIJED

Odgađaju se uskrsne ispovijedi.  Ako se situacija popravi organizirat će se ispovijedanje u uskrsno vrijeme, do svetkovine Duhova. Ali ako netko misli da se baš sada treba ispovjediti, na raspolaganju sam od 17 do 18h.

 ODGAĐA SE PRVA SVETA PRIČEST

Odgađa se do daljnjega proslava prve sv. pričesti koja je u našoj župi trebala biti na 2. uskrsnu nedjelju, Bijelu nedjelju (nedjelju Božanskoga milosrđa), 19. 4. 2020. Djeca do tada mogu učiti iz prvopričesničkih kateheza koje se mogu naći na web stranici naše župe.

ODGAĐA SE SV. KRIZMA

Bilo je planirano da će podjela sakramenta sv. potvrde kod nas biti na 3. uskrsnu nedjelju, 26. 4. 2020. u 10 h. Zbog ove pandemije Corona virusa biskup Ratko odgađa termine krizama za kasnije, kad se omoguće uvjeti. Pozdravljam naše kandidate za krizmu i molim ih da proučavaju katekizam koji im je dan kao pomagalo za pripremu na ovaj sakrament.
Evo prilike krizmanicima da sa svojim roditeljima i ukućanima redovito mole i  čitaju Riječ Božju.

EVENTUALNE PROMJENE

Ako nastupe bilo kakve promjene s obzirom na određene termine, molimo župljane da prate našu župnu web stranicu ili da pozovu na župni telefon: 036 329 419.

NAŠI POKOJNICI

U utorak, 24. 3. 2020. u rodnom mjestu Buna, nesretnim slučajem, preminula je Dalida Blažević. Rodila se na Buni 1973. Pokopana je na groblju u Raštanima, 25. 3. 2020.  15. 3. 2020. Počivala u miru.

POMOĆ SIROMAŠNIMA

Molim sve župljane ako nekog poznaju da je potreban pomoći neka dojave don Kreši.

NAŠI DAROVATELJI

Izgradnja crkve (KM): Mirela Škutor 100, Zdravko Soldo 100, Ivica Stojkić 100, Josip Gašpar 20.

Caritas i Kruh sv. Ante (KM): Josip Gašpar 20.

Za redovinu (KM):

Župni glasnik (KM):

ŽUPNIKOVA OBAVIJEST U SVEZI OBREDA ZA VELIKI TJEDAN

Ako se bude zdravo, i ako nas posluži lijepo vrijeme, i ako ne bude promjena u svezi odredaba Kriznog stožera u svezi ove pandemije, obredi svetog vazmenog Trodnevlja u našoj župnoj crkvi bit će u 18 sati. Jednako tako u 18 sati bit će i dnevne mise. Ako bude lijepo vrijeme, sve ćemo obrede i mise imati na trijemu ispred župne crkve, vodeći računa o propisima civilnih vlasti, čuvajući jedni druge propisanom distancom.

IZVJEŠĆE O IZGRADNJI CRKVE

U situaciji pandemije Corona visrusa mnoge tvrtke prestale su s radom. Tako i tvrtke  koje sudjeluju u izgradnji naše crkve. Uz pomoć Božju nadamo se boljim vremenima i i brzom prestanku ove virusne zaraze. No, zato možemo izgrađivati Kućnu Crkvu i naše župno zajedništvo molitvom i čitanjem Riječi Božje po svojim obiteljima.

RASPORED SVETIH MISA
Veliki tjedan

Nedjelja, 5. 4.,  CVJETNICA -
NEDJELJA MUKE GOSPODNJE
Svete Mise su u: 8:00, 10:00

Ponedjeljak, 6. 4. 2020.
18:00 Anica Džalto za svoje pokojne

Utorak, 7. 4. 2020.  
18:00 Supruga Ljilja i djeca za †MARINKA Tomića

Srijeda, 18. 4. 2020.
18:00 Milena Tomić za ††roditelje NIKOLU i VIDU te pokojne iz obitelji Ante Ilića

SVETO VAZMENO TRODNEVLJE

Četvrtak, 9. 4., VELIKI ČETVRTAK
18:00  Misa Večere Gospodnje

Petak, 10. 4., VELIKI PETAK
                      Post i nemrs
15:00 Obredi Velikog petka u našoj župnoj crkvi (čitanje muke, poklon križu i pričest)

Subota, 11. 4., VAZMENO BDIJENJE
18:00 Uskrsna misa bdijenja, bez blagoslova ognja

Nedjelja, 12. 4., VAZAM – USKRS
NEDJELJA USKRSNUĆA GOSPODNJEGA
Mise su u: 8:00, 10:00

Vazmeni ponedjeljak, 13. 4. 2020.
18:00 Obitelj Rozić za pokojne iz obitelji Rozić i Bošnjak

Vazmeni utorak, 14. 4.  2020.
18:00 Zdravka Šupljeglav za †majku MARU Jarak i ostale pokojne iz obitelji    Jarak

Vazmena srijeda, 15. 4. 2020.
18:00 Marijana Čuljak i obitelj za †oca MLADENA i ostale pokojne iz obitelji Čuljak i Sušac

Vazmeni četvrtak,16. 4. 2020.
18:00 Obitelj za ††: ILIJU (oblj.), JANJU, VINKA i IVICU Jurić

 Petak, 17. 4. 2020.
18:00 Draženko Marić za ††roditelje NIKOLU i MATIJU

Subota, 18. 4. 2020.
18:00 Obitelj za ††roditelje SLAVU i BOŽU Pinjuh
18:00 Djeca i unučad za ††: STANU i FRANU Ćorić te ostale iz obitelji

ŽUPNICIMA HERCEGOVAČKIH BISKUPIJA
Slavlja Velikoga tjedna, 2020.

Uz svoj dopis biskup Ratko poslao je župnicima kopije Odredaba Svete Stolice u vezi sa slavljem Velikoga tjedna u ovim  pandemijskim okolnostima (Dekreti od 19. i 25. ožujka 2020.)

Izvadak iz dopisa biskupa Ratka:„U Dekretima od 19. i 25. ožujka 2020. kaže se da se u katedralama i župnim crkvama trebaju slaviti sv. Mise i obredi Velikoga tjedna, bez okupljanja naroda, ali da vjernici trebaju znati kada su sv. Mise i obredi u njihovoj župnoj crkvi.Koliko će vjernici osobno i nazočno moći sudjelovati u tim sv. Obredima, ovisi o situaciji i o odredbama pojedinih stožera u pojedinim zemljama svijeta. Ako župnik ozvuči dvorište, možda bi moglo pratiti i više vjernika s velikim razmakom. (…) Svakako, nužno je poštovati i znamenku, i posebno odstojanje, i nerukovanje, i ostale propise. (…) Mi odgađamo Misu posvete ulja. (…) U ovim uvjetima svete se krizme odgađaju do pogodne prilike i obavijesti. Sve ostalo prema Dekretima Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenta.“

KONGREGACIJA ZA BOGOŠTOVLJE I DISCIPLINU SAKRAMENTA
Br. 154/20
D E K R E T
U vrijeme Covida-19 (II)

Imajući u vidu brzinu razvoja pandemije Covid-a 19 i uzimajući u obzir zapažanja koja su nam pristigla od Biskupskih konferencija, ova Kongregacija nudi ažurirane opće smjernice i prijedloge koje smo već dali biskupima u prethodnom dekretu od 19. ožujka 2020.

Budući da se datum Uskrsa ne može prenositi, u zemljama pogođenima bolešću gdje su predviđena ograničenja okupljanja i kretanja osoba, neka biskupi i svećenici slave obrede Svetoga Tjedna bez okupljanja naroda i na odgovarajućem mjestu izbjegavajući koncelebraciju i ispuštajući pružanje mira.

Neka vjernici budu obaviješteni o vremenu početka slavljenja na način da se mogu uključiti u molitvu iz vlastitih domova. Mogu biti od koristi i izravni prijenosi preko društvenih sredstava priopćivanja, neregistrirani. U svakom slučaju važno je posvetiti određeno vrijeme molitvi s posebnim naglaskom na Božanski časoslov.

Biskupske konferencije i pojedine biskupije neka ne propuste ponuditi pomagala kako bi pomogli obiteljskoj i osobnoj molitvi.

1. Cvjetnica. Proslava svečanog ulaska Gospodinova u Jeruzalem neka se slavi u nutarnjem dijelu crkava. U katedralama neka se prilagodi slavlje prema drugom načinu koju predviđa Rimski Misal, a u župnim crkvama i drugim mjestima treći način.

2. Misa krizme. Procjenjujući svaki konkretni slučaj u različitim zemljama, Biskupske konferencije mogu dati upute o eventualnom prijenosu na drugi datum.

3. Veliki Četvrtak. Obred pranja nogu, koji je ionako neobavezan, se izostavlja. Na kraju Mise Večere Gospodnje, neka se izostavi procesija i Presveto neka se čuva u tabernakulu. Taj dan iznimno se dozvoljava svećenicima mogućnost slavljenja Mise na odgovarajućem mjestu, bez okupljanja vjernika.

4. Veliki Petak. Biskupi će se pobrinuti da u Općoj molitvi dodaju posebni zaziv za one koji se nalaze u vrlo teškom stanju, za bolesne, za pokojne (usp. Rimski Misal). Čin klanjanja križu poljupcem neka se ograniči samo na služitelja.

5. Vazmeno bdijenje. Neka se slavi isključivo u katedralama i župnim crkvama. U krsnoj liturgiji neka se zadrži samo Obnova krsnih obećanja (usp. RM).

Sjemeništa i svećenički zavodi, samostani i redovničke zajednice neka se drže uputa ovoga Dekreta.

Pučke pobožnosti i procesije, koje obogaćuju dane Svetoga Tjedna i Vazmenoga Trodnevlja, prema prosudbi mjesnoga biskupa, mogu biti odgođene za druge prikladnije dane, npr. 14. i 15. rujna.

Prema nalogu pape Franje samo za ovu 2020. godinu!

Iz Ureda Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, 25. ožujka 2020., na svetkovinu Blagovijesti.

Robert kardinal Sarah, prefekt
        Arthur Roche, nadbiskup i tajnik

Natrag