BIRANJE ZAŠTINIKA ORATORIJA I BIJELOGA BRIJEGA

Biskup Ratko, dao je don Kreši mogućnost da izabere zaštitnika Oratorija (i kasnije župe) na Bijelome Brijegu, mostarskom Sionu. Don Krešo je imao početnu želju da na Bijelom Brijegu bude župa Uzvišenja Svetoga Križa. To nije bilo moguće, jer je na taj blagdan 1980. bila posveta katedrale Marije Majke Crkve u Mostaru, a ovo područje Bijeloga Brijega pripada katedralnoj župi. Iako je Biskup napominjao imena nekih hrvatskih blaženika, don Krešo je izabrao sv. Tomu Apostola. I bi tako.

Opširnije …

IZVJEŠĆE KATOLIČKOG INFORMATIVNOG UREDA MOSTAR

Biskupijski Ordinarijat u Mostaru prije nekoliko godina pribavio je zgradu na Bijelome Brijegu za crkvene potrebe na području katedralne župe, da se tijekom vremena otvori filijala za molitvene susrete, za održavanje vjeronauka, za vježbe pobožnosti, za slavljenje svetih Misa i druge liturgijske čine. Prošle godine sestra Terezija Raguž, ančela, održavala je u toj zgradi vjeronauk pučkoškolcima do četvrtoga razreda. Okupila je preko 60 učenika i učenica. Ove godine u premještaju pastoralnoga osoblja u gradu, biskup je Ratko odlučio to mjesto povjeriti pastoralnoj skrbi don Kreše Puljića,

Opširnije …

DIO IZVJEŠĆA KOJE JE DON KREŠO POSLAO BISKUPU

Poštovani Biskupe,

u nekoliko redaka htio bih Vas izvijestiti o pastoralnom stanju u Oratoriju sv. Tome na Bijelom Brijegu.

Po Vašem usmenom nalogu ovdje sam, intenzivno, počeo s materijalnim radovima početkom kolovoza 2010. Zgrada je bila u zapuštenom stanju. Sve je obnovljeno, prenamijenjeno i namješteno, tako da je, po Vašoj odluci, mons. Luka Pavlović, katedralni župnik, 19. rujna 2010., na večernjoj Misi u 18,00 h, blagoslovio ovaj Oratorij sv. Tome. Od tada pa do danas redovito slavim dnevnu Misu u 18,00 h te nedjeljom u 10,00 h i 18,00 sati.

Opširnije …

DEKRET O USTANOVLJENJU ŽUPE SVETOGA TOME APOSTOLA NA BIJELOME BRIJEGU

Nakon što je 14. rujna 1980. kanonski osnovana katedralna župa Marije Majke Crkve u Mostaru, tijekom vremena ukazala se potreba da se od iste župe odcijepe i zakonski ustanove još četiri nove župe, posvećene svetim Evanđelistima Mateju, Marku, Luki i Ivanu, što je učinjeno dekretima od 6. siječnja 1993. godine.

Imajući u vidu da katedralnoj župi i nakon sva četiri odvajanja novih župa još uvijek pripada oko 14.500 katoličkih vjernika u Mostaru

Opširnije …

MOSTAR: U ČAST SV. TOMI VJERNOMU

Svima je poznat biblijski prizor kada se Toma apostol otima i ne vjeruje kolegama apostolima da je Isus uskrsnuo od mrtvih. Dok se pozitivno ne uvjeri očima i prstima, ne vjeruje. Kad su ga ipak uvjerili i doveli u dvoranu Posljednje večere na ukazanje Krista uskrsloga, tjedan dana nakon Isusova uskrsnuća, Tomina se nevjera pretvorila u vjeru, a vjera provalila u oduševljenje: Gospodin moj i Bog moj!

Imamo malo župa i crkava posvećenih sv. Tomi, vjernomu u hrvatskom narodu.

Opširnije …

HVALA BOGU I HVALA SVIMA

Hvala Bogu za ovaj veliki dar koji je, po zagovoru sv. Tome Apostola, a po dekretu našeg biskupa Ratka, podario Bijelom Brijegu. „Već je bilo krajnje vrijeme“, reče danas naša vjeroučenica i pjevačica Ivana „da i Bijeli Brijeg postane župa“. Ovo je uistinu veliki događaj i za Mostarsko-duvanjsku biskupiju, za grad Mostar, a posebno za vjernike Bijeloga Brijega.

Opširnije …