Pastoralni plan

GODIŠNJI PASTORALNI PLAN I PROGRAM ŽUPE SV. TOME APOSTOLA –MOSTAR, ZA 2018./2019.

Prot.: 174/2018.
Mostar, 9.11. 2018.

PASTORLANI PLAN ŽUPE SV. TOME APOSTOLA ZA PASTORALNU GODINU 2018./19. GODINU

 

A.   UKRATKO O ŽUPI

I. OSNUTAK I OKVIR ŽUPE

Župa sv. Tome apostola osnovana 7. 10. 2011., na blagdan Kraljice Krunice. Upravo smo proslavili 8. obljetnicu župe. Nebeski zaštitnik naše župe je sv. Toma apostol koji se slavi 3. srpnja. Župa pokriva područje mjesne zajednice Bijeli Brijeg II i ima oko 4.500 stanovnika. Na području župe imamo sedam značajnijih društvenih ustanova: Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Medicinski fakultet Mostar, Fakultet zdravstvenih studija, Ambulanta, Studentski centar Mostar, Osnovna škola Silvije Strahimir Kranjčević, Likovna Škola, Dječji vrtić Sunce, Mjesna zajednica, Meteorološka stanica i Hrvatski športski klub Zrinjski. Od spomenutih institucija vrlo dobre kontakte ostvarili smo sa Studentskim centrom, Osnovnom školom i Mjesnom zajednicom.

II. SADAŠNJE STANJE U PERSPEKTIVI IZGRADNJE NOVE CRKVE

 Župa raspolaže s Pastoralnim centrom na dvije etaže koji ukupno ima 1000 m2. Prizemlje Pastoralnog centra prilagodili smo za liturgijski prostor i Župni ured, a dvorane u suterenu služe nam za razne pastoralne svrhe. U siječnju 2014. godine uz sadašnji Pastoralni centar otpočeli smo izgradnju prave župne crkve. Do kolovoza 2015. izgradili smo armirano-betonske radove na novom suterenu kojega smo nazvali Auditorium (Amfiteatar ili Kongresni centar) te smo tako napravili pretpostavku, tj. temeljnu ploču za izgradnju buduće župne crkve. S radovima smo, zbog nedostatka financijskih sredstava i zbog neshvatljivog ponašanja nekih od naših susjeda, prestali u kolovozu 2015.

Uz Božju pomoć i pomoć dobročinitelja, u travnju ove 2018. godine, otpočeli smo sa zanatskim radovima na suterenu (Kongresnom centru) koji neprekinuto idu dalje. Na proslavi nebeskog zaštitnika sv. Tome apostola, 3. 7. 2018. župnik don Krešo obećao je narodu da će u tekućoj godini otpočeti i s pripremnim, a onda i s građevinskim radovima izgradnje župne crkve. Tako je i bilo. Na blagdan Kraljice Krunice, 7. 10. 2018., uputili smo ponude za izgradnju crkve. Pristigle su nam tri ponude. Odabir ćemo učiniti početkom studenog 2018.

 III. LITURGIJSKO-PASTORALNI TERMINI

1.      Svete mise nedjeljom slave se u 8:00 h, 10:00 h i 18:00 h, na koje dođe oko 1100 duša.

2.      Sveta misa radnim danom: u 18:00 h, a u ljetnom vremenu u 7:30 h. U vrijeme školske i akademske godine na dnevnim večernjim misama prosječno bude od 120-130 duša. Priličnu brojčanu i suradničku dinamiku župi daju i studenti iz svih dijelova BiH i RH. Na nedjeljnoj večernjoj misi u 18:00 h bude ih preko 450 mladih i studenata.

3.      Krunica: radnim danom u 17:30 h; za vrijeme krunice svaku večer pruža se prilika sa sv. ispovijed.

4.      Euharistijsko klanjanje za svećenička zvanja: 1. i 3. četvrtka u mjesecu, u 17:30 h.

5.      Euharistijsko klanjanje za obitelji: 2. i 4. četvrtak u mjesecu, u 17: 30 h.

6.      Za vrijeme akademske godine, utorkom je krunica u 17:30 h za studente i mlade te potom sv. misa i homilija u 18:00 h

7.      Subotom poslije večernje mise u 18:30 h održavamo pripravu roditelja i kumova za krštenje

8.      Župna kateheza održava se četvrtkom i petkom, a susreti živih vjerničkih krugova održavaju se subotom.

 

B.   PASTORAL U ŽUPI

 Kao uvod u ovu točku našeg Pastoralnog plana, upućujemo vas na naš Pastoralni kalendar na našoj župnoj web stranci, koji izrađujemo za svaki mjesec, kako bi svi zainteresirani mogli konkretnije pratiti naš pastoralni rad i pojedinačne pastoralne akcije.

 I. ŽUPNA KATEHEZA

1.) Iako priprema za novu pastoralnu godinu započinje početkom rujna, a upis na župnu katehezu započinje tjedan dana nakon početka školske godine, pastoralna godina u našoj župi službeno započinje na blagdan Kraljice Krunice, 7. listopada (na dan kad je osnovana naša župa), a završava na svetkovinu sv. Tome apostola, 3. srpnja, nebeskog zaštitnika naše župne zajednice. Tim datumom završava i naš Ljetni oratorij(program DUGA-PRUGA) koji inače traje dva tjedna. Na početku katehetske godine djeca se upisuju na župnu katehezu Upisnicom na kojoj su najosnovniji podaci o vjeroučeniku i njegovoj obitelji. Upisnicu potpisuje jedan od roditelja. I tako svake godine. Župna kateheza održava se redovito za sve razrede (uzraste) osnovne škole.

2.) OKVIRNE TEME ZA OVOGODIŠNJU ŽUPNU KATEHEZU

a) U listopadu svi razredi imaju kao kateheze otajstva krunice. Na tome inzistiramo jer smo mi kao župa osnovani na blagdan Kraljice Krunice, 7. listopada 2011. Taj je blagdan ustanovio papa Pio V. jer je po zagovoru Gospinu kršćanska vojska pobijedila osmanlije u bitci kod Lepanta, 7. listopada 1571. Naime, po nalogu papinu cijeli kršćanski svijet molio je krunicu moleći Gospu za zagovor da pomogne kako Zapadna Europa ne bi pala pod Turke. Budući je kršćanska vojska čudesno pobijedila Turke, papa je u zahvalu Gospi ustanovio blagdan Kraljice Krunice. Stoga naša župa ima moralnu obvezu dobro poznavati otajstva krunice i svakodnevno je moliti u našoj župnoj crkvi. Nažalost, kako stvari danas stoje, izgleda da se povijest ponavlja te je potreba intenzivnog moljenja krunice jednako važna kao i u drugoj polovici 16. stoljeća.

b) Ovo su okvirne katehetske teme po uzrastima:

Prvi razred i Drugi razred:: Biti dijete Božje (Bog Otac, molitva Očenaša). Ostale osnovne molitve te kada se i kako moliti. Kršćanski stav i pozdrav.  Tri pravila: biti dijete Božje, kako vladati sobom i poštovati sveto mjesto (crkvu). Kako iskazivati poštovanje prema drugima u susretima, kako se međusobno pozdravljati kao vjernici i kao ljudi. Kako pozdravljati pri dolasku i odlasku od kuće, kako pozdravljati poznate i nepoznate ljude na ulici. Kako se treba krstiti, kako iskazivati štovanje kipovima svetaca, križu i euharistijskom Isusu. Učenje raznih liturgijskih pjesama i praćenje važnijih blagdana u liturgijskoj godini.

Treći razred: Tumačenje i učenje temeljnih kršćanskih molitava - Anđeo Gospodnji, jutarnje molitve, večernje molitve, molitve prije spavanja, molitve prije i poslije jela, prije rada i ostale molitve.

Četvrti razred: Susret sa živim Bogom. Postoje sve tekstualne kateheze i kateheze kao prezentacije (PPP). Kateheze obrađuju četiri kršćanska odnosa, tri sakramenta koja primaju prvopričesnici, Božje zapovijedi, grijeh, savjest, kako se ispituje savjest, kako se ispovijeda, Euharistija te ostale pobožno-praktične upute.

Peti razred: Isusova čudesa. Biblijske kateheze zasnovane na evanđeoskim ulomcima Isusovih čudesa. Primjena biblijske poruke u vlastitoj svakodnevnici – kršćanski život. 

Šesti razred: Isusove prispodobe. Biblijske kateheze zasnovane na evanđeoskim ulomcima Isusovih prispodobi. Primjena biblijske poruke u vlastitoj svakodnevnici – kršćanski život.

Sedmi razred: Istine katoličke vjere, Sakramenti, BDM, Deset Božjih zapovijedi.  

Osmi razred: Vjerovanje – kateheze o pojedinim člancima Apostolskog vjerovanja. Što vjerujem? Oče naš, Anđeo Gospodnji, Kraljice Neba i ostale kršćanske molitve – Što molim? Kršćanin u društvu.

Deveti razred: Isusov život kroz otajstva Krunice. Zajedno s krizmanicima prolaze program cjelovita odgoja prema TeenSTAR programu. Kršćanin u društvu.

Krizmanici (1. srednje): uz praćenje ritma liturgijske godine, obrađujemo materiju koji je predložio biskup Ratko Perić u svom priručniku za krizmanike: Primi pečat dara Duha Svetoga.

3.) OVOGODIŠNJI RASPORED ŽUPNE KATEHEZE:

Četvrtak:

- 15:00 h - 2. razred
- 15:00 h - 8. razred
- 16:00 h - 1. razred
- 16:00 h - 9. razred

Petak:

- 10:30 h - 3. razred
- 15:00 h - 4. razred (prvopričesnici)
- 15:00 h - 5. razred
- 16:00 h - 6. razred
- 16:00 h - 7. razred

Subota:

- 11:00 h: 1. srednje (krizmanici) 

4.GODINA APOSTOLATA ZA PRVOPRIČESNIKE I KRIZMANIKE

Prvopričesnički i krizmanički itinerarij (put pripreme) ima tri faze: daljnja priprava (dosadašnja redovita župna kateheza), bliža priprava (od Kraljice Krunice do posljednjeg tjedna pred primanje sakramenta) i neposredna priprava (trodnevnica za jedne i druge te i za njihove roditelje). Bliža priprava za jedne i za druge kandidate zove se Godina apostolata. Za prvopričesnike to znači da se trebaju uključiti u jedan od sedam živih krugova vjeroučeničkog pokreta DUGA (Izvidnika, Malih animatora), a za krizmanike znači da se trebaju upisati u pokret mladih za novu evangelizaciju koji se zove BIOS, u kojem će proći „Školu za animatore“ i program za cjeloviti odgoj mladih koji se zove „TeenSTAR“. I jedni i drugi kandidati dobili su tipkane dnevne molitve koje trebaju moliti svaki dan u Godini apostolata. Ovogodišnje kandidate za prvu pričest i krizmu predstavili smo u nedjelju, na blagdan Kraljice Krunice, 7. 10. 2018. Ovim službenim predstavljanjem počinje jednima i drugima Godina apostolata, tj. vrijeme bliže priprave za spomenute sakramente.

Susrete za roditelje prvopričesnika i krizmanika organiziramo 2-3 puta u pastoralnoj godini (posebno došašću i korizmi). Na tim susretima roditeljima govorimo o važnosti obiteljskog vjerničkog života za kandidate te im predstavljamo program pripreme za sakramente ispovijedi, pričesti i krizme.

5. ANIMATORI ZA ŽUPNU KATEHEZU

Uz župnika don Krešu i don Domagoja, đakona, u župnoj katehezi ove godine surađuju sljedeći animatori:

a) Zdenka Golemac – 1. razred osnovne škole.
b) Katarina Zovko – 2. razred osnovne škole, i ostale po potrebi.
c) Marijana Goluža – zadužena za TeenSTAR program, za devetaše i krizmanike.
d) Dijana Ereš – zadužena za TeenSTAR program


 II. ŽUPNI POKRETI

 Osim redovite župne kateheze za vjeroučenike, od prvog razreda osnovne do prvog srednje škole, u župi smo od 2011. razvili tri župna pokreta  kojima su obuhvaćeni svi uzrasti vjernika. Ova tri pokreta, uz redovitu župnu katehezu, okosnica su našeg župnog pastorala. Župne pokrete nazvali smo znakovitim imenima: DUGA, BIOS i KUĆNA CRKVA.


1. POKRET DUGA - Dioništvo u grupnom apostolatuPokret vjeroučenika za novu evangelizaciju.

Ovaj Pokret sačinjen je od sedam živih krugova ili zajednica (mi radije uzimamo naziv živi krug jer je naša župna zastava satkana od sedam krugova koje smo, kao olimpijske krugove povezali u Križ nove evangelizacije, a u svakom je krugu ispisana jedna od odlika Kraljevstva Božjega: istina, život, svetost, milost, pravda, ljubav i mir, prema predslovlju svetkovine Krista Kralja). Zato dan naših Dugaša (Izvidnika) slavimo na svetkovinu Krista Kralja. Ispod toga križa stoji slogan: „Dođi kraljevstvo tvoje“ (Mt 6,10). Ovim odlikama Kraljevstva Božjega nazvani su naši pojedini živi krugovi djece i označeni su duginim bojama (a duga je simbol našega krštenja). Zadaća naše djece u tim živim krugovima jeste stvarati ozračje Kraljevstva Božjega u našoj župi i našem okruženju.

Pokret DUGA sastoji se od sedam živih krugova (grupa, zajednica) i imaju svoje susrete subotom:

a)      9:00 h Ministrantski krug – Istina. Vode ga dvojica animatora: Jeronim Vladić i Nikola Marić. Prati ih župnik don Krešo Puljić. Ministriraju na sve tri nedjeljne mise i na večernjoj dnevnoj misi.
b)     9:30 h Biblijsko-liturgijski krug– Život. Ovom živom krugu djece đakon don Domagoj Markić tumači nedjeljna čitanja, a animatorica Matea Vladić uči ih lijepom čitanju. Ovo je liturgijska priprema za slavljenje sv. mise.
c)      9:30 h Novinarski krug – Milost. Vodi ih don Krešo uz pomoć raznih animatora. Uređuju oglasne table u župi, na kojima se nalaze motivi i poruke iz nedjeljnog evanđelja. I ovo je priprema za nedjeljnu svetu misu.
d)     10:00 h Karitativni krug – Ljubav. Sastaju se svake subote. Najprije se razmatra nedjeljno evanđelje i druga čitanja, a onda slijedi praktični rad. Vodi ih don Krešo uz pomoć malih animatora za Župni caritas. Svakoga mjeseca pripremaju se namirnice za potrebne osobe i obitelji na teritoriju naše župe. Puno smo osoba pomogli i pelenama za nepokretne bolesnike.
e)      10:00 h Izvidnički krug – Pravda. Izvidnike (ili Dugaše ili Male animatore) vodi župnik don Krešo. Imaju susrete drugom i četvrtom subotom u mjesecu. Izvidnici su vjeroučenici iz raznih živih krugova koji se odgajaju i rastu pod okriljem naše župe i HKZ TROPLET. Kroz duhovne i edukativne programe,u kojima nas pomaže HKZ TROPLET, pripremamo ih za buduće odrasle animatore u župi (kada će kao krizmanički kandidati ući u pokret mladih za novu evangelizaciju koji se zove BIOS). Oni u svojim živim krugovima, a i zajedno kao Dugaši ili Mali animatori, uvijek izviđaju i traže nove putove i mogućnosti za Novu evangelizaciju. Zato ih i zovemo Izvidnici. Izvidnički program rada i odgoja sažet je u četiri temeljne zadaće: Bogoljublje, čovjekoljublje, domoljublje i sebedarje. Više o Izvidnicima (Dugašima ili Malim animatorima), čitajte na našoj župnoj web stranici: www.svtoma.com.
f)       10:00 h Pjevački krug – Svetost, to su djeca do 4. r. osnovne škole. Imaju probe svake subote, te pjevaju svake druge nedjelje na misi u 10:00 h.
g)      10:30 h Pjevački krug – Mir, to su djeca od 5.do 9. razreda osnovne škole. Imaju susrete i probe subotom, a pjevaju svake druge nedjelje na misi u 10:00 h.
h)     17:30 h Živi krug Kraljica Kruniceje grupa od petnaestak odraslih osoba koje svakodnevno u našoj župnoj crkvi predmole krunicu.

Opširnije o pokretu DUGA i njegovim načelima pogledajte na našoj župnoj web stranici: www.svtoma.com.

2. POKRET BIOSBiti i ostati svoj- je pokret mladih za Novu evangelizaciju. Ovaj pokret ima dva temeljna cilja: odgajati mlade da budu i ostanu svoji te da se kao takvi znaju otvoriti drugima u smislu Nove evangelizacije, po onoj uputi sv. Pavla koju je poslao svome suradniku Timoteju: „Raspiruj milosni dar Božji koji je u tebi“ (2 Tim 1,6). Za vrijeme školske i akademske godine susreti se održavaju drugom i četvrtom srijedom u 20:00 h, u trajanju jednog školskog sata. Ovi mladi do sada su imali temeljnu zadaću u župi voditi program Ljetnog oratorija (DUGA-PRUGA). Neki od njih sudjeluju u vođenju živih krugova u župi, posebno pjevačkog, liturgijskog i karitativnog.

Posebnost ovogodišnjeg rada s ovim mladima je održavanje „Škole za animatore“ u našoj župi. Škola započinje početkom došašća. Više o pokretu BIOS i o „Školi za animatore“ pogledajte na našoj župnoj web stranici: www.svtoma.com.

3. POKRET KUĆNA CRKVA - Obitelj - zajednica vjere, života i ljubavi je obiteljski pokret za apostolat Nove evangelizacije. Drugim i četvrtim četvrtkom ovaj pokret organizira obiteljsko klanjanje, a svake posljednje nedjelje u mjesecu slavi se obiteljska sv. misa te zajedničkim druženjem u župnom baru obilježava se ova obiteljska nedjelja. Žene iz ovog pokreta čitaju liturgijska čitanja, molitvu vjernika, održavaju u župi program cjelovita odgoja za mlade koji se zove TeenSTAR, a jedna od njih sudjeluje i u zaručničkim tečajevima za brak (držeći predavanja o odgovornom roditeljstvu i prirodnom planiranju obitelji). Žene iz ovog pokreta pripremaju nedjeljom palačinke za djecu, od kojih utržak ide za izgradnju naše župne crkve. Više o ovom pokretu čitajte na našoj župnoj web stranici: www.svtoma.com.

 
III. GODINA MLADIH - POSEBNOST OVOGODIŠNJEG PASTORALNOG PLANA I PROGARAMA

Potaknuti najavom Biskupske sinode o mladima u Rimu, pod geslom „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“ koja se održava u Vatikanu od 3. 10. do 28. 10. 2018., ovu Pastoralnu godinu 2018/2019. na poseban način posvetili smo mladima i studentima. Godinu mladih proglasili smo na proslavi osme obljetnice naše župe, na blagdan Kraljice Krunice, 7. 10. 2018., na misi u 18 h, na kojoj smo predstavili naše ovogodišnje kandidate za krizmu.

Glavna pastoralna nit vodilja Godine mladih jesu riječi poticaja koje je sveti Pavao uputio svome učeniku i prijatelju Timoteju: „Raspiruj milosni dar Božji koji je u tebi“ (2 Tim 1, 6). Pod ovim geslom ovu pastoralnu Godinu mladih u našoj župi želimo obilježiti kroz sljedeće dosadašnje i nove pastoralne inicijative:

  1. STUDENTSKI UTORAK: I nadalje svakoga utorka želimo moliti krunicu s mladima i studentima u našoj župnoj crkvi te s njima i za njih slaviti svetu misu u 18:00 sati. Na toj misi, kao i dosadašnjih godina, bit će kratka homilija, a misu će pratiti pjevanjem naši mladi i studenti. Nastojat ćemo da ove mise utorkom predvode mladi svećenici. Mjesečna predavanja kroz akademsku godinu, na jedan od utoraka u mjesecu, predvodit će razni predavači. Tako će prvo predavanje biti u utorak, 23. 10. 2018., odmah poslije večernje svete mise koju slavimo u 18:00 sati. Popis tema i predavača objavljivat ćemo postupno.
  2. ŠKOLA ZA ANIMATORE: Svake druge i četvrte srijede u 20:00 h imat ćemo Školu za animatore u koju se mogu upisati mladi od krizmaničkog uzrasta sve do onih koji su studenti. Oni mladi koji završe Školu za animatore postaju članovi našeg pokreta za mlade koji se zove BIOS. To je Pokret mladih za novu evangelizaciju. Ova škola za animatore uključuje i cjeloviti odgoj za mlade koji se zove TeenSTAR  (to je cjelovit odgojni program za mlade o ljudskoj spolnosti). Želimo mlade ljude osposobiti da mogu radosno živjeti svoju mladost i da radost raspiruju na one s kojima žive. U Školu za animatore prijavljuje se preko Upisnica. Ovi osposobljeni animatori pomagat će u župi vodeći žive vjerničke krugove naših vjeroučenika koji su upisani u naš župni Pokret za novu evangelizaciju koji se zove DUGA. Ti osposobljeni animatori organizirat će i voditi dvotjedni Ljetni oratorij (DUGA-PRUGA) za svu djecu u našoj župi koji se organizira po završetku školske i vjeronaučne godine. Neki animatori sudjelovat će i u župnoj katehezi.
  3. INSTRUKCIJE ZA IZVRSNOST: organiziramo instrukcije iz kemije za maturante koji žele upisati medicinu, dentalnu medicinu i farmaciju. Ove instrukcije mogu biti četvrtkom od 16:00 do 17:00 sati ili srijedom od 15:00 do 16:00 sati. Za instrukcije iz fizike i matematike tražimo studente koji su pri kraju studija, koji imaju i znanja, iskustva i dobre volje. Mogu se prijaviti u naš župni ured.
  4. BEND MLADIH „AMEN“: u ovoj Godini mladih želimo još življe i brojnije organizirati naš župni bend za mlade koji će pjevati na misi na Studentski utorak i na večernjoj nedjeljnoj misi u 18:00 sati, na koju dolazi oko pet stotina mladih i studenata. Molimo studente koji imaju sluha da se prijave u naš župni ured.

Važna napomena: Važno je napomenuti da ovu Godinu mladih i studenata naša župa organizira uz svesrdnu pomoć i vrsnu suradnju HKZ TROPLET. Neki naši animatori, a i župnik don Krešo, aktivni su članovi ove Zajednice. Bez nje ne bismo mogli uspješno organizirati ovaj poduhvat. Ovo smatramo zajedničkim projektom koji se upravo začinje i počinje u okviru ovogodišnjih  Tropletovih dana kulture – od 20. 10. do 18. 11. 2018., pod geslom: Vjera, baština, identitet.

C.   OSTALE PASTORALNE AKTIVNOSTI

Ove aktivnosti odvijaju se pod sloganom: „Ljubav je dobrostiva“ (1. Kor 13,4).

I. LJETNI ORATORIJ – DUGA-PRUGA

DUGA-PRUGA je dvotjedni grupni kamp za djecu poslije završetka školske i vjeronaučne godine. Sastoji se od organizirane molitve, pjesme i grupnih igara. Djeca se dijele u sedam grupa i svaku grupu vodi po 7 animatora. Prva grupa djece je od 1. do 4. razreda, a druga grupa od 5. do 8. razreda osnovne škole. Za obje skupine djece program DUGA-PRUGA traje po sedam dana. Za organizaciju programa DUGA-PRUGA odgovoran je organizacijski odbor koji se sastoji od dva supervizora i sedam neutralnih animatora. Supervizori vode sveukupan program i direktno su odgovorni župniku s kojim zajedno kreiraju cjelokupan program Ljetnog oratorija. Inače, DUGA-PRUGA je vrlo obljubljena među djecom. Pridružuju nam se djeca i iz drugih župa.
Inače, pokret vjeroučenika za Novu evangelizaciju – DUGA – ima i svoju istoimenu himnu koju djeca rado pjevaju u svakoj važnoj prigodi. I naš Ljetni oratorij sa svojim programom DUGA-PRUGA- ima svoju himnu koja se zove: Vlakovođa naš je Isus

II. SVAKOG TJEDNA, CIGLA JEDNA

Skoro sva djeca koja dolaze na nedjeljne svete mise (mala djeca i djeca đačke dobi), sudjeluju svojim darovima u izgradnji naše župne crkve. Naime, jedna oveća boca nalazi se za vrijeme mise pred oltarom, ispred makete naše buduće župne crkve. Za vrijeme prikaza darova djeca donose svoj novčani dar („svoju ciglu“) za izgradnju naše župne crkve i ubacuju je u bocu. Jednako tako, svu smo djecu motivirali da svaki dan izmole jedan Očenaš, Zdravomariju i Slava Ocu, za uspješnu izgradnju crkve. Tako dakle, naša djeca i vjeroučenici preko svojih molitava i darova, ugrađuje sebe kao živo kamenje u naše buduće crkveno zdanje. To je prekrasno.

III. NEK' SE SAMO DJECA SLADE, PALAČINKE CRKVU GRADE

Djeca (a i odrasli) poslije nedjeljne mise u 10:00 h uzimaju palačinke koje su pripremile naše župljanke iz pokreta Kućna Crkva. Župnik im osigura nutellu, a one nedjeljom ranije pripreme palačinke i donesu ih u naš župni bar. Sav utržak ide za izgradnju nove župne crkve koju smo zatemeljali 2014.

IV. MILOSTINJA KORIZMENIH PETAKA 

Također ju namjenjujemo za izgradnju crkve. Župljani rado daju plodove svoga korizmenog odricanja za izgradnju crkve.

V. MILOSTINJA OD ZORNICA

Također ide za izgradnju crkve. Djeca stavljaju svoje darove u bocu pred oltarom. Svi se moramo ugraditi kao živo kamenje u našu župnu crkvu. Kamen po kamen palača. Mi idemo naprijed, polako ali sigurno. Uz Božju pomoć i zagovor sv. Tome apostola.

VI. IZRADA ŽUPNE KARTOTEKE 

Otpočeli smo je raditi 2015. Ove 2018. godine nastavljamo. Dali smo ljudima na raspolaganje formulare za Obiteljske kartone. Neki župljani to uredno popune i donesu u župnu kartoteku.

VII. ŽUPNO PASTORALNO VIJEĆE

Ozbiljno smo nakanili (iako smo to i prije najavljivali i pokušavali, ali nismo uspjeli) osnovati Župno pastorlano vijeće. Ono bi nam poslužilo za bolje planiranje i bolju organizaciju pastoralnog rada i ostale vrste radova u župi. U tom Vijeću trebao bi biti i odbor za izgradnju crkve.

 

D.   GRAĐEVINSKE AKTIVNOSTI

I. UREĐENJE AMFITEATRA (Kongresnog centra) 

 To je prostor koji se nalazi ispod naše župne crkve. Napravljen je od 2014. do 2015. Ima oko 230 sjedećih mjesta. Bit će, uz Božju pomoć, moderan Kongresni centar i uz njega Galerija. U njima će se održavati koncerti, priredbe, filmovi, kongresi, izložbe slika, prezentacije knjiga, umjetničke i kulturne večeri itd. Ovaj prostor će nam pomoći za evangelizaciju kulture. Otvaranje i blagoslov Centra predviđamo, ako Bog da, za patrona župe, na blagdan sv. Tome apostola, 3. 7. 2019. Mora se prije samog otvaranja uraditi i pristupni put i pripadajući trg ispred Kongresnog centra i Galerije. Uređivanje Kongresnog centra radi se isključivo ciljanim sredstvima dobročinitelja. Priloge naših župljana koristimo isključivo za izgradnju župne crkve.

II. IZGRADNJA CRKVE 

Nad Kongresnim centrom planiramo u studenom ove 2018. godine nastaviti s izgradnjom naše župne crkve. Betonska ploča nad Kongresnim centrom je ujedno i temeljna ploča naše buduće crkve. Iako nemamo na vidiku ni približno dovoljno financijskih sredstava, mi ćemo uz Božju pomoć i zagovor sv. Tome, nastaviti s izgradnjom crkve čija je gradnja obustavljena u ljeto 2015. Župljani dobro znaju kako će naša buduća crkva izgledati, jer se maketa nove župne crkve nalazi pred oltarom još od 2015. A pored vrata sadašnjeg liturgijskog prostora nalaze se crteži i slike naše buduće župne crkve. Pozivamo župljane i sve ljude dobre volje da pomognu ovaj naš projekt, i molitvama i darovima. Za sve naše dobročinitelje molimo na svakoj svetoj misi, i nedjeljom i radnim danom. Unaprijed hvala.

III. IZGRADNJA TRIJEMA

Zajedno s izgradnjom župne crkve moramo napraviti trijem koji bi štitio ulaz u sadašnji liturgijsko-pastoralni prostor i ulaz u buduću župnu crkvu. Trijem je ujedno i pretpostavka za izgradnju kata nad sadašnjim prostorom gdje se održava sveta misa. Kad se napravi crkva, taj će se prostor zvati Pastoralni centar.

E.   ZAHVALA I POZIV

Zahvaljujemo dobrom Bogu što se kao župa možemo podičiti svojim župljanima, u svakom pogledu. Zahvaljujemo sv. Tomi što po njegovu zagovoru naša živa župna Crkva može sanjati (a ne sanjariti) o svojoj novoj župnoj crkvi. Hvala župljanima i svim dobročiniteljima na njihovim molitvama, žrtvama i novčanim prilozima. Za sve vas molimo na svakoj svetoj misi koja se slavi u našoj župnoj crkvi. Pozivamo sve ljude dobre volje da nam pomognu u ostvarenju našeg sna, u izgradnji naše buduće župne crkve.

don Krešo Puljić, župnik i don Domagoj Markić, đakon

PASTORALNI PLAN I PROGRAM

PASTORALNI PLAN I PROGRAM (96.2 KiB)